ΧΑ: "Μαύρα σύννεφα" στην αγορά μετά το Eurogroup

"Βουτιά" 1,68% με ισχυρές πιέσεις από τράπεζες και blue chips

«Μαύρα σύννεφα» σκέπασαν το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τραπεζικό κλάδο και blue chips να οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε βαριές απώλειες, παρασέρνοντάς τον πίσω στα επίπεδα των 555 μονάδων. Η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε στο «κόκκινο», και όλα αυτά εν μέσω ανήσυχου κλίματος για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση.

Το αρνητικό κλίμα που έχει ήδη διαφανεί για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της Παρασκευής, ροκανίζοντας και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε τίτλους και επίπεδα της αγοράς. Οι εξελίξεις είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες, καθώς όλα δείχνουν ότι το δεύτερο εξάμηνο δεν είναι ικανό να βρεθεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτός και αν δούμε κάποιο μαραθώνιο το επόμενο διάστημα κάτι που φαντάζει δύσκολο. Το θέμα των κόκκινων δανείων είναι μέσα στα προαπαιτούμενα οπότε το πιο πιθανό είναι ο τραπεζικός κλάδος να δώσει νέα. Στις 10 του επόμενου μήνα θα έχουμε και τον διαγωνισμό για την πώληση του ΑΔΜΗΕ κάνοντας ένα μικρό ακόμα βήμα σε περίπτωση που όλα πάνε κατ’ ευχήν.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με απώλειες1,68%στις557,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 561,73 μονάδων (-0,89%) και 550,62 μον. (-2,85%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα34,73 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 68,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 100 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 2,46%, στις 1.488,62 μονάδες, ενώ στο -0,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 702,67 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 3,98% στις 653,35 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε υπό ισχυρότατες πιέσεις, με τις απώλειες τηςΠειραιώςνα αγγίζουν το 8,51%, τηςEurobankτο 6,86%, τηςΕθνικήςτο 5,13%, ενώ εκείνες τηςAlpha Bank, αν και έφτασαν ακόμη και το 9,09%, τελικά η μετοχή έκλεισε στο -0,61%.

Τον τραπεζικό κλάδο ακολούθησε ηΛάμδα, η οποία έκλεισε με απώλειες 4,26%, οι ΟΤΕ, ΕΕΕ και Aegean σημείωσαν πτώση ανώτερη του 3%, ενώ οι Jumbo και η Βιοχαλκο έκλεισαν με απώλειες 2,05% και 2,40% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Motor Oil, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ και Grivalia.

Μόνο οιΤιτάν, Folli Follie και Ελλάκτωρ, με την πρώτη μάλιστα να κάνει ένα μίνι ράλι της τάξεως του 2,38%, κόντρα σε όλο το ρεύμα της αγοράς. Μόνο η Ιντρακόμ, στον Mid Cap αναγωνίστηκε την επίδοση της, καθώς έκλεισε με κέρδη 2,08% (με τις Κανάκη και Autohellas στο +2,6% αλλά με λίγα τεμάχια όγκο), με τον όγκο της να ξεπερνά τα 82 χιλ. τεμάχια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ