Οι εξελίξεις τρέχουν, το Χρηματιστήριο... περιμένει

Οι εξελίξεις τρέχουν, το Χρηματιστήριο... περιμένει
Οριακά θετικό κλείσιμο σε μια κατά τ' άλλα απογοητευτική εβδομάδα

Μπορεί να κατάφερε να ολοκληρώσειτην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να «ωραιοποιήσει» την κακή εικόνα των τελευταίων ημερών. Η φιλότιμη προσπάθεια επιλεγμένων blue chips περιόρισε κάπως τις απώλειες, αντισταθμίζοντας και τη σημερινή τραπεζική πτώση, ωστόσο η αποτίμηση σε επίπεδο εβδομάδας είναι απογοητευτική.

Ο Γενικός Δείκτης συγκεκριμένα αποχαιρετά την πρώτη (ολόκληρη) φθινοπωρινήεβδομάδαμε απώλειες2,63%,ενώ ειδικότερα ο τραπεζικός δείκτης «μετράει χασούρα» που αγγίζει το 7,5%. Ηπιότερες οι απώλειες του μη τραπεζικού 25άρη που υποχώρησε κατά 2,60% σε επίπεδο εβδομάδας. Οτζίροςαρνείται πεισματικά να ξεκολλήσει από τα.. θερινά επίπεδα των 20-25 εκατ. ευρώ, με την εσωστρέφεια και τη νευρικότητα να κυριαρχούν, ενώ παράλληλα δεν επενδύουν και οι ξένοι παίχτες δεδομένου του volatility που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία.

Μιλώντας για τα εγχώρια δεδομένα, μπορεί η σημερινή να ήταν μια "πλούσια" ημέρα εξελίξεων και μηνυμάτων, λόγω αφενός τουEurogroupκαι αφετέρου τηςΣυνόδου Κορυφήςτων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, όμως το Χ.Α. δεν "έμαθε" κάτι καινούργιο. Η ελληνική κυβέρνηση και πάλι βρίσκεται πίσω στις υποχρεώσεις της, ενώ την ίδια ώρα ανεβάζει τους τόνους για την ελάφρυνση του χρέους και την χαλάρωση των όρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Το Eurogroup επιβεβαίωσε αυτό που η αγορά υποψιαζόταν, ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει πολύ χρόνο. Μάλιστα, δια στόματοςJeroen Dijsselbloemζητήθηκε από την Ελλάδα να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Στα της συνεδρίασης τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με κέρδη μόλις0,04%στις566,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 561,68 μονάδων (-0,86%) και 569,03 μον. (+0,43%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα21,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 22,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 223,5 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,13%, στις 1.526,15 μονάδες, ενώ στο -0,25% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 708,93 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 2,33% στις 680,42 μονάδες.

Στοταμπλότώρα, η κίνηση τηςΔΕΗ, η οποία έκλεισε με κέρδη 5,24%, καθώς και το +4,23% της ΜΕΤΚΑ και το +4,19% της ΕΕΕ, ήταν ο βασικός λόγος που αντισταθμίστηκε η πτώση της πλειονότητας των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης. Θετικά συνέβαλαν και τα κέρδη των Μυτιληναίος και Λάμδα, τα οποία ξεπέρασαν το 2%, η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στο +1,57%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Στοναντίποδα, ηFolli Follieσήμερα υποχώρησε κατά 5,67%, καταγράφοντας την τέταρτη πτωτική στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σεEurobank,Alpha Bank,ΠειραιώςκαιΓΕΚ Τέρνα. Στο -1,52% έκλεισε ηΕθνική, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Grivalia, Motor Oil, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ