ΧΑ: Σημαντικές απώλειες με ρευστοποιήσεις στα blue chips

ΧΑ: Σημαντικές απώλειες με ρευστοποιήσεις στα blue chips
Οι επενδυτές δεν "βλέπουν" ευοίωνες εξελίξεις

Σχεδόν 10 μονάδες έχασε ο Γενικός Δείκτης σήμερα, δεχόμενος πολλαπλές πιέσεις και μη μπορώντας να βρει κάποιο στήριγμα. Ο Ντράγκι και η ΕΚΤ η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, δεν έδωσε στους επενδυτές κάποιο ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα, οι οποίοι δε βλέπουν «φως» ούτε στο επερχόμενο Εurogroup ή τη ΔΕΘ. Παράλληλα δυσοίωνα ήταν και τα μηνύματα από τις υπόλοιπες ευρωαγορές που δεν υποδέχθηκαν τόσο θερμά την απόφαση της ΕΚΤ, αλλά και από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπου η Wall Street αυτήν την ώρα καταγράφει ήπιες απώλειες.

Πίσω στα δικά μας, η εικόνα τραπεζών και blue chips ήταν μικτή σήμερα, με επιλεγμένους τίτλους και από τα δυο «στρατόπεδα» να κρατάνε λίγο «κόντρα» στις απώλειες που κατέγραψαν τα «βαριά» χαρτιά, όπως Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΤΕ-ΔΕΗ, με τις μετοχές του 25άρη να είναι αυτές πάντως που ασκήσανε τη μεγαλύτερη πίεση στον Γενικό. Την ίδια ώρα, τα νεότερα δεν είναι και τα καλύτερα ούτε από τη Γερμανία, καθώς καταγράφεται η μεγαλύτερη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους 23 μήνες (τον Ιούλιο), απόρροια της χαμηλότερης ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα αλλά και των επιφυλάξεων λόγω Brexit. Πάντως η σημερινή πτώση δεν είναι τόσο αιτία της γενικής υποχώρησης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αλλά περισσότερο «αφορμή» για περαιτέρω διολίσθηση στην ήδη επιβαρυμένη εγχώρια αγορά.

Ανησυχητικό (αν και συνηθισμένο πλέον) αποτελεί το γεγονός ότι οι ξένοι «παίχτες» αρνούνται πεισματικά να επενδύσουν στην ελληνική αγορά υπό τη σκιά της βεβαρυμένης οικονομίας. Άλλωστε, στο ημερήσιο σχόλιό της η Citigroup εμφανίζεται απαισιόδοξη για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν για μερικούς μήνες σε χαμηλούς τόνους, αλλά δεδομένης της μικρής προόδου στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την υποδόση και τη φθίνουσα δημοτικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί το συνηθισμένο επίπεδο της αντιπαράθεσης.Όπως και να έχει, αύριο Παρασκευή, στο Eurogroup η αγορά θα έχει περισσότερες ενδείξεις για το πως διαμορφώνεται η πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής, επομένως και περισσότερα στοιχεία για την οικονομία.

Στα της συνεδρίασης, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με απώλειες1,47%στις566,58 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 566,56 μονάδων (-1,48%) και 575,85 μον. (+0,28%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα30,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 39 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 263 χιλ. τεμάχια

Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 1,68%, στις 1.524,17 μονάδες, ενώ στο -0,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 710,73 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 0,54% στις 696,67 μονάδες.

Στα ταμπλό, έντονες ρευστοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη μετοχή τηςCoca-Cola(-5,12%), ενώ ακολούθησε και η Ελλάκτως, η οποία έκλεισε στο -4,07%, ενώ άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ και Folli Follie.

Απώλειες που ξεπέρασαν το 2%σημείωσαν οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25, μεταξύ των οποίων, οΟΤΕ, ηΕΧΑΕ, ηΒιοχαλκο, ηΜυτιληναίος, ηΤέρναΕνεργειακήκαι ηΤιτάν, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σεJumbo,Motor Oil,ΜΕΤΚΑκαιΠειραιώς. ΗAlpha Bankέκλεισε στο -0,58% και ηΕθνικήχωρίς μεταβολή.EurobankκαιΟΠΑΠήταν οι δύο μετοχές που έκαναν σήμερα τη διαφορά με το θετικό τους πρόσημο, αφού έκλεισαν στο +5,77% και +1,73%, αντισταθμίζοντας ελαφρώς την πτωτική πορεία της αγοράς. Τους ακολούθησε και ηAegean, η οποία έκλεισε με κέρδη 1,13%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ