ΧΑ: Συνεχίζεται η τραπεζική πτώση

ΧΑ: Συνεχίζεται η τραπεζική πτώση
Εσωστρέφεια και νευρικές πωλήσεις εν όψει δεύτερης αξιολόγησης

Δε διατήρησε τη… φόρα του χθεσινού ανοδικού κλεισίματος το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται πάλι στο επίπεδο των 575 μονάδων. Πρωταγωνιστές της πτώσης για άλλη μια φορά οι τράπεζες, ενώ τα blue chips δεν κατάφεραν αυτή τη φορά να περιορίσουν τις απώλειες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες σταθεροποίησης σε επιλεγμένους τίτλους, όπως ο ΟΤΕ. Η εσωστρέφεια και η χαμηλή συναλλακτικότητα φαίνεται πως κυριαρχούν στην αγορά, με τους επενδυτές να προχωρούν σε νευρικές εντολές πώλησης καθώς παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα η αγορά αναμένει οποιαδήποτε ένδειξη που μπορεί να φανερώνει την πρόοδο (ή μη) της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, η οποία αφενός θα αποδεσμεύσει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και αφετέρου θα ξεκινήσει επίσημα τηνδεύτερη αξιολόγησητου προγράμματος προσαρμογής. Πάντως οι μέχρι τώρα εξελίξεις, μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Να σημειωθεί ότι στοEurogroupτης Παρασκευής σύμφωνα με την ατζέντα του προέδρουDijsselbloemθα παρουσιαστεί έκθεση για το κατά πόσο αποπληρώνονται "ομαλά" οι οφειλές του ελληνικού δημοσίου προς ιδιώτες. Και από την έκθεση αυτή, θα κριθεί η εκταμίευση μέρους της υποδόσης των 2,8 δις ευρώ που εκκρεμεί από την 1η αξιολόγηση. Οι δανειστές, μέσω επισήμων και μη "προειδοποιήσεων" κάνουν σαφές στην κυβέρνηση ότι δυσφορούν εντόνως για το νέο "κρούσμα" καθυστέρησης στην εφαρμογή των παρεμβάσεων που είχε ζητηθεί να είναι έτοιμες από τον Ιούλιο- Αύγουστο για να ξεκινήσει ομαλά η 2η αξιολόγηση.

Στα της συνεδρίασης τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε μεαπώλειες 0,59%στις575,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 571,03 μονάδων (-1,29%) και 580,01 μον. (+0,28%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα25,52 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 35,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,5 εκατ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,48%, στις 1.550,26 μονάδες, ενώ στο -1,19% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 712,10 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 2,16% στις 692,91 μονάδες.

Στοταμπλό, η ΕΧΑΕ ήταν αυτή που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με τις μεγαλύτερες απώλειες, ήτοι 3,15%, αν και ενδοσυνεδριακά αρκετές μετοχές ανέλαβαν αυτόν τον ρόλο. ΗAlpha Bank, ηΠειραιώςκαι ηΕλλάκτωρκατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie, ΟΛΠ, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ και Eurobank.

Ήπια πτωτικάέκλεισαν οιGrivalia, Motor Oil, Βιοχαλκο, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή,ενώ Aegean και ΓΕΚ Τέρνα, αν και πιέστηκαν ενδοσυνεδριακά τελικά έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Η Μυτιληναίος ολοκλήρωσε θετικά κατά 0,78%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδησε Λάμδα,ΕΕΕ, Jumbo και ΟΤΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ