ΧΑ: Τα blue chips... έβαλαν τελικά θετικό πρόσημο

ΧΑ: Τα blue chips... έβαλαν τελικά θετικό πρόσημο
Επενδυτική στασιμότητα εν αναμονή του roadshow

Με… ανατροπή στα τελευταία λεπτά της «αναμέτρησης» κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να αποσπάσει θετικό «αποτέλεσμα» από τη σημερινή συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης κινούνταν με αρνητικό πρόσημο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν στην πτώση, ωστόσο τα τελευταία λεπτά των δημοπρασιών ήταν αρκετά για να γυρίσουν την «παρτίδα», χάρις τη στήριξη από το δίδυμο ΟΠΑΠ-ΟΤΕ, με αποτέλεσμα ο γενικός να κλείσει με κέρδη, έστω και οριακά. Ελαφρά «τσιμπημένος» ο τζίρος σε σχέση πάντα με τα… συνηθισμένα θερινά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει η συναλλακτικότητα.

Η εικόνα που έχουν οι χρηματιστηριακές για τους κωδικούς τους είναι η πλήρης απραξία. Στελέχη από τις εισηγμένες αναφέρουν ότι η απάντηση γι' αυτήν την απραξία μπορεί να δοθεί στο προσεχές roadshow της ΕΧΑΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20 με 22 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή στελεχών τουλάχιστον 29 εισηγμένων. Εκεί θα είναι ένα σημαντικό τεστ για το πόσο εμπιστεύονται τα ξένα funds το "πολύπαθο" και "αναπτυσσόμενο" ΧΑ. Παράλληλα, ίσως ξεκαθαρίσει κάπως η εικόνα και στο προσεχές Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει την Παρασκευή, μία ημέρα πριν την ΔΕΘ, καθώς τις προηγούμενες ημέρες εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου, χωρίς περιθώριο για αλλαγές.

Στους δείκτες τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με κέρδη0,04%στις578,49μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 573,35 μονάδων (-0,85%) και 579,17 μον. (+0,16%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα27,68εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 30,61 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 693,27 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτηςυψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με κέρδη 0,19%, στις 1.557,67 μονάδες, ενώ στο -0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 720,70 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 0,96% στις 708,18 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -2,91%.

Στα ταμπλό, οτραπεζικός κλάδοςσήμερα άσκησε σοβαρές πιέσεις στην αγορά, αλλά στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης όχι μόνο περιόρισε τις απώλειες, αλλά η Πειραιώς κατάφερε να κλείσει και σε θετικό έδαφος (+0,68%). Η Eurobank, αν και βρέθηκε ακόμη και στο -5,75%, έκλεισε στο -1,67%, ενώ η Alpha Bank ολοκλήρωσε στο -1,68%, από το -3,35% ενδοσυνεδριακά. Η Εθνική έκλεισε αμετάβλητη.

Σε αντίθεση με τις τραπεζικές μετοχές, ηΔΕΗ, η ΜΕΤΚΑ και η Ελλάκτωρδεν κατάφεραν να βελτιώσουν την τελική τους εικόνα, κλείνοντας με απώλειες άνω του 2%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Στοναντίποδα, οΟΤΕήταν η μοναδική μετοχή τουFTSE 25που δεν "δοκίμασε" σήμερα το αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας με το πολύ ισχυρό +3,20%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie και Grivalia. Μικρά τα κέρδη σε Λάμδα και Motor Oil.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ