ΧΑ: Με απώλειες και χαμηλό τζίρο ξεκινά η εβδομάδα

ΧΑ: Με απώλειες και χαμηλό τζίρο ξεκινά η εβδομάδα
Ήπιο profit-taking στις τράπεζες μετά το +15%

Με ρευστοποιήσεις ξεκίνησε η πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου και συγκεκριμένα στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που λίγο πολύ αναμενόταν μετά το +15% της προηγούμενης εβδομάδας. Ο τζίρος εν τω μεταξύ αρνείται πεισματικά να αποχαιρετήσει το… καλοκαίρι, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα ακόμα «θερινά» του νούμερα (δεν ξεπέρασε τα 18 εκατ.).

Η επίμονη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα του Χ.Α., δείχνει για ακόμη μία ημέρα την αδυναμία να βρει κάποιον σημαντικό καταλύτη για να κάνει την πολυπόθητη ανοδική διαφυγή, παρά το γεγονός ότι τεχνικά έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις. Βέβαια, στη σημερινή εικόνα ρόλο έπαιξε και η αργία στις αμερικανικές αγορές, καθώς και η απουσία προόδου στο μέτωπο της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι περισσότερες προβλέψεις των θεσμικών αναλυτών συγκλίνουν στο ότι το πιθανότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία θα είναι η στασιμότητα, εκτίμηση που αναμένεται να επηρεάσει και την εικόνα του ΧΑ. Επιπλέον, είναι άγνωστη η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει και την δεύτερη αξιολόγηση, εφόσον ακόμα συζητούμε για τις εκκρεμότητες της πρώτης.

Στους δείκτες τώρα, οΓενικός Δείκτηςέκλεισε με απώλειες0,66%στις578,27μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 577,09 μονάδων (-0,87%) και 583,50 μον. (+0,24%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα18,30 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 36,77 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένωνπράξεων διακινήθηκαν 237,9 χιλ. τεμάχια. Οδείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςέκλεισε με απώλειες 0,98%, στις 1.554,77 μονάδες, ενώ στο -0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 722,42 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με απώλειες 2,74% στις 715,05 μονάδες.

Στοταμπλό, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την Eurobank, να κλείνει στο -3,23%, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς. Όπως, μάλιστα, αναφέρει ο Ηλ. Ζαχαράκης, ο τραπεζικός είναι από τους κλάδους που είναι ο πιο δύσκολος να αποτιμηθεί. Παρόλα αυτά είναι αυτός που έχει την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα και διακύμανση.

Εκτός του τραπεζικού κλάδου, άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΤΕ, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Folli Follie, ΕΕΕ, ΜΕΤΚΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Λάμδα.

Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΛΠ και Aegean σημείωσαν κέρδη 1,52% και 1,28% αντίστοιχα, ενώ χαμηλότερα του 1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Jumbo, Motor Oil και Grivalia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ