ΧΑ: Τα blue chips έδωσαν τη "λύση"

ΧΑ: Τα blue chips έδωσαν τη "λύση"
Παραμένει "εγκλωβισμένη" η αγορά - Στο προσκήνιο η αξιολόγηση

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οδεύει σε μια ακόμη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση (και τότε τα πράγματα θα ήταν αρκετά άσχημα), το Χρηματιστήριο κατάφερε να «τερματίσει» με θετικό πρόσημο ενεργοποιώντας άμυνες από τις δεικτοβαρείς μετοχές, αντισταθμίζοντας την τραπεζική πτώση.

Όσον αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις, στο προσκήνιο έρχεται η διαδικασία αξιολόγησης για την υποδόση, όπου θα είναι και η νέα πηγή εξελίξεων, πέραν της πορείας της οικονομίας. Ο προβληματισμός πάντως για την επενδυτική κοινότητα κορυφώνεται καθώς η εδραίωση της συναλλακτικής υποτονικότητας θα επιφέρει νέα προβλήματα στον ήδη χειμαζόμενο χρηματιστηριακό κλάδο καθώς, επί πλέον, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το μόνο ευρωπαϊκό που καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά το brexit της 24ης Ιουνίου. Από το χθεσινό EuroWorking Group προέκυψε ότι δεν είναι αυτονόητη η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ καθώς υφίστανται εκκρεμότητες επί των 20+15 προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων και τα νέα Δ.Σ. των συστημικών τραπεζών, το θεσμικό πλαίσιο για τα NPLs και το εποπτικό συμβούλιο του "νέου ΤΑΙΠΕΔ".

Όπως και να έχει, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι «εγκλωβισμένο», κινούμενο σε μικρό εύρος διακύμανσης με τον τραπεζικό κλάδο σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή και μια μικρή παλέτα δεικτοβαρών μετοχών να εναλλάσσονται στις δημοπρασίες για να αμβλύνουν τις απώλειες του Γενικού Δείκτη ή να τον μοχλεύσουν ανάλογα.

Στα της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48% στις 564,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 561,85 μονάδων (+0,03%) και 565,78 μον. (+0,73%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 24,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 23,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 181 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,56%, στις 1.500,58 μονάδες, ενώ στο +1,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 711,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,17% στις 629,57 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα έκανε ένα ισχυρό ανοδικό φίνις, αν και δεν συνοδεύτηκε και με τον ανάλογο όγκο, κλείνοντας στο +3,85%, ενώ κέρδη 2,79% και 2,45% σημείωσαν οι Jumbo και ΕΕΕ αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Grivalia, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, το -3,05% της Πειραιώς προβλημάτισε πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, η οποία μάλιστα είχε και τον μεγαλύτερο όγκο σήμερα, αφού διακίνησε 8,3 εκατ. τεμάχια, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Εθνική και Alpha Bank. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Folli Follie, Aegean, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Βιοχαλκο και Τιτάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ