ΧΑ: Αγορά... δύο ταχυτήτων

ΧΑ: Αγορά... δύο ταχυτήτων
Οι τράπεζες περιόρισαν τις απώλειες στις 565 μονάδες Με τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ και ένα… διχασμένο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε λίγο πάνω από τις 565 μονάδες, έχοντας «ταξιδέψει» ακόμα χαμηλότερα αλλά και σε θετικό έδαφος νωρίτερα. Χάρις την ενεργοποίηση στηρίξεων ωστόσο, κυρίως από τις τράπεζες που κατέγραψαν κέρδη, κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες, όχι όμως και τις ανησυχίες των επενδυτών οι οποίες ενισχύθηκαν από τα δυσοίωνα μηνύματα από Citigroup και Morgan Stanley σχετικά με το ελληνικό χρέος, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ηCitigroupσυνεχίζει να διαβλέπει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-πιστωτών ενώ δεν "ποντάρει" στη λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, γεγονός που – όπως σημειώνει - θα επαναφέρει στην επιφάνεια τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ένα σενάριο που και ηMorgan Stanleyδεν φαίνεται να αποκλείει, γεγονός που επηρέασε αρνητικά την πορεία της αγοράς, κάτι που δύσκολα θ’ αλλάξει, αν δεν επιστρέψουν οι ξένοι θεσμικοί, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί παράγοντες. Αυτοί είναι που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα και να δώσουν σαφή κατεύθυνση στην ελληνική αγορά, η οποία έχει απομείνει να κινείται με λίγα εγχώρια χαρτοφυλάκια. Αλλά αυτή η επενδυτική αδράνεια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εδραιωθεί ως νέα πραγματικότητα, καθώς το μοναδικό χειρότερο από μια μεγάλη υποχώρηση των μετοχών είναι η απαξίωση που φέρνει ο ολοένα και μειούμενος τζίρος.

Στα της συνεδρίασης,ο Γενικός Δείκτηςέκλεισε μεαπώλειες 0,37% στις 565,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 564,25 μονάδων (-0,65%) και 568,50 μον. (+0,10%). Οτζίροςδιαμορφώθηκε στα19,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 22,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,3 εκατ. τεμάχια (κυρίως στην Εθνική και τη Eurobank). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησηςFTSE25έκλεισε με απώλειες 0,28%, στις 1.511,43 μονάδες, ενώ στο -0,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οMid Capκαι στις 701,60 μονάδες. Οτραπεζικός δείκτηςέκλεισε με κέρδη 1,06% στις 650,911 μονάδες.

Σταταμπλότώρα, ηΓΕΚ Τέρναήταν η μεγάλη αρνητική πρωταγωνίστρια σήμερα, κλείνοντας στο -3,09%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει έως και 4,64%. Απώλειες που έφτασαν το 2,78% σημείωσε και ηΕΥΔΑΠ, η Jumboέκλεισε στο -2,66%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Aegean, Folli Folli, ΟΛΠ και ΜΕΤΚΑ. Μικρότερες ήταν οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΕΕΕ και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα,η Alpha Bank, η Εθνική, η ΕΧΑΕ και η Grivalia, σημείωσαν κέρδηπου ξεπέρασαν το 1%, ενώ οι δύο πρώτες απορρόφησαν τις πιέσεις που δέχτηκαν ενδοσυνεδριακά με τον καλύτερο τρόπο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, Λάμδα και Μυτιληναίος.

ΟMid Capολοκλήρωσε σήμερα την πέμπτη στη σειρά πτωτική συνεδρίασή του, υπό το βάρος του -3,15% της Σαράντης, του -7,49% της Τεχνικής Ολυμπιακής, και του άνω του -1% που ήταν οι απώλειες των Ιατρικό, Ιντρακόμ, Κανάκης, Χαλκόρ και Σέντρικ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ