ΧΑ: Φινάλε με ανατροπή και.. νευρικότητα

ΧΑ: Φινάλε με ανατροπή και.. νευρικότητα
Με… «γκολ» στις καθυστερήσεις κατάφερε να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε οριακά στο +0,01%. Μια σειρά από αγοραστικές εντολές της τελευταίας στιγμής και margin calls ήταν αρκετά για να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, όταν και ο ΓΔ βρέθηκε να χάνει μέχρι και 1%, με αρνητικό πρωταγωνιστή την Alpha Bank που δεχόταν μεγάλη πίεση υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στο -5%. Τέλος καλό, όλα καλά, ωστόσο η μεταβλητότητα αυτή είναι αρκετά ανησυχητική, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές αναμένεται να συνεχιστεί για τους επόμενους μήνες, γεγονός που προκαλεί έντονη νευρικότητα, καθώς ο δείκτης φαίνεται να μη μπορεί να ξεκολλήσει από τις 570 μονάδες.

Στα της συνεδρίασης τώρα, εκτός του αρνητικού ευρωπαϊκού κλίματος, το Χ.Α. σήμερα ξεκίνησε και επισήμως την "προετοιμασία" για την αφαίρεση των μετοχών Alpha Bank, OTE και Eurobank, από τον δείκτη Euro Stoxx 600, η οποία θα λάβει χώρα στις 19 Σεπτεμβρίου. Αν και είναι πολύ νωρίς για να ολοκληρωθεί το rebalancing από σχετικά funds, δεν αποκλείεται οι 17 συνεδριάσεις που μεσολαβούν να φέρουν έντονη μεταβλητότητα και εκροές στο Χ.Α.

Από την άλλη μεριά, η αγορά έδειξε σήμερα δείχνει να λαμβάνει κάποια στηρίγματα από τη χθεσινή ανάλυση της Morgan Stanley, η οποία βλέπει ότι για τις ελληνικές τράπεζες οι τάσεις στη ρευστότητα βελτιώνονται, η κερδοφορία φαίνεται να είναι ανθεκτική, ωστόσο οι προβλέψεις παραμένουν σε μεγάλους όγκους.

Όσον αφορά τους δείκτες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,01% στις 567,94 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 561,48 μονάδων (-1,13%) και 568,02 μον. (+0,02%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 35,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,2 εκατ. τεμάχια (κυρίως στην Εθνική). Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,14%, στις 1.515,73 μονάδες, ενώ στο -0,85% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 706,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 644,07 μονάδες.

Στα των τραπεζών, αν και η Alpha Bank βρέθηκε ενδοσυνεδριακά υπό μεγάλη πίεση, τελικά έκλεισε χωρίς μεταβολή, ενώ η Εθνική και η Πειραιώς σημείωσαν κέρδη 1,60% και 1,53% αντίστοιχα. Η Eurobank υποχώρησε κατά 0,66%, αν και νωρίτερα είχε φτάσει ακόμη και το -2,65%.

Στο υπόλοιπο ταμπλό τα πρόσημα ήταν σχεδόν μοιρασμένα, με την Τιτάν να ακολουθεί τις δύο τραπεζικές μετοχές που υπεραπέδωσαν, καταγράφοντας κέρδη 1,37%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Motor Oil και Folli Follie.

Στον αντίποδα, τρεις μετοχές του FTSE 25 σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, οι Βιοχαλκο, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια. Άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Grivalia.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ