Γιατί το "κουαρτέτο" θα καθορίσει την πορεία των μετοχών
Αν δεν συνέβαινε το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες κι αν δεν μεσολαβούσε το Πάσχα των Καθολικών την προσεχή Κυριακή, που σημαίνει ότι οι ξένοι διαχειριστές για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα απολαμβάνουν το σκι τους στις Άλπεις ή θα… λιάζονται σε κάποια παραλία της Καραϊβικής, πιθανώς θα ήταν περισσότερο ευδιάκριτες οι τοποθετήσεις στην αγορά.
Πλην όμως, Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο, σχολίαζαν ότι η πορεία της Ελληνικής αγοράς είναι σε κάθε περίπτωση συνδεδεμένη με την τύχη της αξιολόγησης από την τρόικα, το μεταναστευτικό, το κόστος του οποίου μπορεί να ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τελευταία εκτίμηση της HSBC και βεβαίως το αν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Για του λόγου το αληθές ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκης σχολίαζε στα «Π» πως «οι κινήσεις τεχνικού χαρακτήρα που συνδέονται με τη μετάταξη της Ελληνικής Αγοράς στις αναπτυσσόμενες αγορές από τον οίκο FTSE ολοκληρώθηκαν και πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο θα κληθεί να τιμολογήσει αμιγώς τα οικονομικά και πιθανώς τα πολιτικά δεδομένα που συνδέονται με την αξιολόγηση. Όπως και να έχει η ταυτότητα των επενδυτών που συμμετείχαν σε αυτή την εαρινή ανοδική επίθεση επρόκειτο να κριθεί από την ερχόμενη Δευτέρα. Όμως, η τρέχουσα εβδομάδα ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα των καθολικών και ήταν μάλλον αναμενόμενο τα remote members να έχουν μικρότερη συμμετοχή στον συναλλακτικό τζίρο. Έχοντας το σημαντικότερο μέρος των δεικτοβαρών εισηγμένων δημοσιεύσει αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, ο καταλύτης της επόμενης κίνησης στο ΧΑ είναι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος και μόνο».
ΜΕΤΟΧΕΣ. Είναι χαρακτηριστικό, πως οι ελληνικές μετοχές που συνθέτουν τους αναθεωρημένους δείκτες του οίκου FTSE δεν υπέστησαν κάποιου είδους… «βλάβη», με εξαίρεση, ίσως τις τράπεζες, την πρώτη ημέρα που τέθηκαν σε ισχύ οι εν λόγω δείκτες, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα. Αλλά κι από τις τράπεζες δεν έκλεισαν όλες με ισχυρές απώλειες, αφού η Alpha κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο. Η Alpha διατήρησε το 1,74 ευρώ και την επόμενη μέρα, όπου Eurobank και Πειραιώς έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2%. Οι πιέσεις συνεχίστηκαν στην Εθνική, η έκθεση της οποίας στους δείκτες του βρετανικού οίκου μειώθηκε.
Κατά τα άλλα, το… πάρτι στο Jumbo συνεχίστηκε, μία μετοχή που γράφει κέρδη, ούτως ή άλλως, από την αρχή της χρονιάς, ξεπερνώντας τα 11 ευρώ, κέρδη πάνω από 2% και για τον Τιτάνα, μία εταιρεία, που η διοίκησή της «υποσχέθηκε» στους θεσμικούς πως θα εμφανίσει θετικά αποτελέσματα και στη φετινή χρήση. Μικρές απώλειες για τα Folli Follie, της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με τη διοίκηση της εταιρείας να μην ανησυχεί από τα «υφεσιακά» σημάδια της κινέζικης οικονομίας, αφού απευθύνεται στα μεσαία εισοδήματα της χώρας. Σχεδόν αμετάβλητες έμειναν οι τιμές σε Motor Oil και ΕΛΠΕ, δύο εταιρείες με ενισχυμένη στάθμιση στους δείκτες, αλλά και ιστορικά ρεκόρ EBITDA στη χρήση του 2015.
Στα όρια των 7,30 ευρώ ο ΟΤΕ, που συνέχισε να κινείται με αρνητικό πρόσημο, μετά την αναδιάρθρωση των δεικτών. Θετικό πρόσημο για την Τέρνα Ενεργειακή που εμφάνισε αυξημένα EBITDA για την περασμένη χρήση, σχεδόν αμετάβλητη η Aegean, η οποία διαθέτει ταμείο σχεδόν, όση η μισή κεφαλαιοποίησή της (560 εκατ. ευρώ συνολικά), αμετάβλητη ως προς την τάση παρέμεινε η ΓΕΚ/Τέρνα και ισχυρότατο ενδιαφέρον για τις ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο, με τα στελέχη της να έχουν προγραμματίσει επαφές με θεσμικούς τον Απρίλιο.
«ΖΩΗΡΗ». Σε κάθε περίπτωση η υποβάθμιση της αγοράς δεν συνιστά κάποιον κίνδυνο. Όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη, τόσο από τις χρηματιστηριακές αρχές, όσο και από τους επαγγελματίες παίκτες της αγοράς, η αγορά θα γίνει περισσότερο «ζωηρή» και νευρική. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές αναμένεται να έρθουν σε δεύτερη μοίρα κι αυτό διότι τα ξένα επενδυτικά lobbies από τη στιγμή που θα μυριστούν την «ευκαιρία» σε οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, θα έχουν μοιραία και τον πρώτο λόγο των κινήσεων. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που οι μετοχές δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, προκαλώντας φυγή κεφαλαίων.
Εμφαση σε «κόκκινα» δάνεια-κόστος
Oλα δείχνουν, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ότι οι όποιες εξελίξεις στην αγορά θα συντελεστούν από την ερχόμενη εβδομάδα και είναι πολύ πιθανό, αυτές να συμπέσουν με την νέα άφιξη της τρόικα στις 2 Απριλίου. Οι ξένοι διαχειριστές, όπως προέκυψε από το roadshow της Morgan Stanley την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, επικεντρώθηκαν στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», προτρέποντας τους Έλληνες τραπεζίτες να επισπεύσουν τουλάχιστον την πώληση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων επιδιώκοντας έτσι τη χρηματοδότησή τους με ζεστό χρήμα. Επίσης, εστίασαν στη μείωση του λειτουργικού κόστους των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, με τους τραπεζίτες να τονίζουν ότι έχουν ανακοινώσει ήδη γενναία προγράμματα εθελούσιας εξόδου προσωπικού. Τις επόμενες μέρες, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, αναμένεται να κυκλοφορήσουν και τα σχετικά reports με τις αξιολογήσεις των τραπεζών.
Τέλος, η επόμενη εβδομάδα συμπίπτει με τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το σύνολο της περασμένης χρήσης. Στα άσχημα νέα πάντως, το ενδεχόμενο φορολογίας των μερισμάτων είναι κάτι που αναμένεται να προκαλέσει πρόσκαιρες αναταράξεις στο ταμπλό…
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ