Γιατί η 21η Μαρτίου είναι κρίσιμη για το ελληνικό χρηματιστήριο
Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων αγορών, πλην όμως η στάθμιση των μετοχών που το εκπροσωπούν αυξάνεται στο 7% από 1%, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν περισσότερα κεφάλαια στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Ηδη η Bank of America εκτιμά ότι οι εισροές στο Χ.Α. θα είναι της τάξης των 290 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, η υποβάθμιση δεν αποτελεί απαραίτητα κάτι «κακό» για την αγορά μας.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι αλλάζει η ποιότητα των funds, αφού τα hedge funds, δηλαδή τα περισσότερο βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα κεφάλαια, θα είναι αυτά που θα έχουν τον πρώτο ρόλο. Ηδη από τις 29 Φεβρουαρίου και μετά παρατηρείται σταθεροποίηση των συναλλαγών, από τα 30 και 40 εκατ. ευρώ πριν από μία εβδομάδα, στα επίπεδα των 90-100 εκατ. ευρώ, στοιχείο που, όπως δηλώνει στο «MP» ο πρόεδρος του Χ.Α., Σ. Λαζαρίδης, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό.
Οπως και να έχει, από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου οι μετοχές που θα βρίσκονται στη σύνθεση των δεικτών FTSE Global Equity Index Series θα είναι: τρεις στον Δείκτη Emerging Europe Large Cap (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΤΕ), οκτώ στον Δείκτη Emerging Europe Mid Cap (ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΕΛ.ΠΕ., ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΤΙΤΚ) και έντεκα στον Δείκτη Emerging Europe Small Cap (ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΦΡΛΚ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΥΤΙΛ, ΔΕΝ και ΤΕΝΕΡΓ). ΕΙΣΡΟΕΣ. Στην αγορά δεν υπάρχει consensus για το αν η αλλαγή έφερε εισροές ή όχι, ενώ επίσης δεν έγινε γνωστό αν ευνόησε επιμέρους μετοχές έναντι άλλων. Πλην, όμως, στις συνεδριάσεις των αρχών της περασμένης εβδομάδας όλοι είδαν ότι ο τζίρος στην αγορά τριπλασιάστηκε και οι τράπεζες κατέγραψαν σε σύνολο οκτώ συνεδριάσεων (μέχρι και την προηγούμενη Τετάρτη) άνοδο της τάξης του 40%!
Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον επιστρέφει στην αγορά και οι εισηγμένες, ειδικά του ASE 25 και του Mid Cap, καταστρώνουν τα σχέδιά τους, με τη χρηματοδότηση να είναι το κυρίαρχο ζητούμενο, έπειτα από έναν χρόνο απραξίας. Τον ερχόμενο μήνα και με την ολοκλήρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για την απελθούσα χρήση, κάτι που θα έχει γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, έχουν προγραμματιστεί roadshows σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, τα οποία θα αφορούν τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και θα γίνουν στο ενδιάμεσο των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων (τέλος Μαρτίου) και της αναδιάταξης των δεικτών της Morgan Stanley (Μάιος). Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Σαράντης, Aegean, Motor Oil και OTE είναι μόλις μερικές από τις εισηγμένες που έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους με τους ξένους διαχειριστές και τους αναλυτές.
Φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους ή την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος. Εφόσον αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση στην οικονομία, είναι πολύ πιθανό προς το καλοκαίρι να αρχίσουμε να βλέπουμε και τις πρώτες μεγάλες ομολογιακές εκδόσεις, όπως ακούγεται στην αγορά, για τα ΕΛ.ΠΕ., τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τον Τιτάνα. Κορυφαίο στέλεχος εισηγμένης τονίζει στο «MoneyPro» ότι «ο μήνας μας δεν είναι ο Μάρτιος, αλλά ο Απρίλιος. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων μας, πρέπει να ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας για να συναντήσουμε τους ξένους. Τόσο πριν από το Πάσχα των καθολικών όσο και μετά, οι επαφές θα πυκνώσουν και το ενδιαφέρον για το Χ.Α. αναμένεται να είναι πιο έντονο, αφού οι ξένοι διαχειριστές προεξοφλούν ότι η διαπραγμάτευση της Ελλάδας θα κλείσει και ουσιαστικά θα ανοίξει ο δρόμος για το waiver και την απευθείας πρόσβαση των τραπεζών για χρηματοδότηση στην ΕΚΤ».
Η προσοχή θα στραφεί στον τραπεζικό κλάδο
Την επόμενη περίοδο, η προσοχή της αγοράς θα στραφεί στον τραπεζικό κλάδο. Η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων εν πολλοίς θα κρίνει και τη βραχυπρόθεσμη τάση της. Αλλωστε, η προσδοκία μήπως αλλάξει κάτι προς το καλύτερο φαίνεται από τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στα ευρωπαϊκά roadshows, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του μηνός. Οι διοικήσεις των τραπεζών, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, θα επιδιώξουν να καθησυχάσουν τους ξένους μετόχους τους, αλλά και τους αναλυτές (σ.σ.: Μια δουλειά την οποία θα έπρεπε να προτάξει η ελληνική κυβέρνηση…), για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση κύριων ζητημάτων, όπως τα «κόκκινα» δάνεια. Σημειωτέον ότι τραπεζικά στελέχη βρέθηκαν προ δεκαημέρου στο roadshow της UBS στο Μιλάνο. Την περασμένη εβδομάδα, έγινε το roadshow της JP Morgan στο Λονδίνο, αλλά και της HSBC στη Νέα Υόρκη. Ο Μάρτιος ολοκληρώνεται με το τραπεζικό roadshow που διοργανώνει στο Λονδίνο κάθε χρόνο η Μorgan Stanley. Το συγκεκριμένο συνέδριο αναμένεται να έχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, καθώς η ΕΚΤ θα έχει καθορίσει πλήρως τις παραμέτρους με τις οποίες θα διεξαγάγει τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών (οι ελληνικές δεν μετέχουν). Παράλληλα, το γεγονός ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της Moody’s παρέμεινε στο επίπεδο Caa3, τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την αξιολόγηση B- του οίκου Standard & Poor’s και δύο έναντι αυτής της Fitch Ratings, δείχνει στάση αναμονής, ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από το κουαρτέτο, πλην όμως δεν αποκλείεται «διόρθωση» προς το καλύτερο, αν όλα πάνε καλά. Πρόκειται για εξέλιξη που, αν επιβεβαιωθεί, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την αναδιάρθρωση του δανεισμού των εισηγμένων από τις αγορές. Τέλος, για σήμερα είναι προγραμματισμένο η Fitch να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ