Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι του ΧΑ

Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι του ΧΑ
Μόλις τέσσερις συνεδριάσεις έμειναν για να μας αποχαιρετήσει χρηματιστηριακά το 2015 και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η χρονιά που φεύγει μας προσέφερε δυνατές συγκινήσεις.

Οι εισηγμένες επιχειρήσεις κλήθηκαν να αναπροσαρμόσουν τα πλάνα τους για να επιβιώσουν σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικά και πολιτικά περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις, από μια πιθανή χρεοκοπία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, από την επιβολή των capital controls, από την επιβολή δυσμενών φορολογικών μέτρων και ασφαλώς από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αναδείχθηκαν στο χρηματιστηριακό ταμπλό αρκετοί πρωταγωνιστές, αλλά και πάρα πολλοί «κομπάρσοι».

Ρίχνοντας μία ματιά στους αριθμούς θα διαπιστώσουμε ότι σε γενικές γραμμές ο Γενικός Δείκτης στάθηκε στο ύψος του, αφού οι συνολικές απώλειες της χρονιάς περιορίστηκαν στο αξιοπρεπές -25%, την ώρα που οι τράπεζες απώλεσαν σχεδόν το σύνολο της αξίας τους. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των Πειραιώς που το 2015 απώλεσε το 99,68% της αξίας της κινούμενη μετά το reverse split στα επίπεδα των 0,30 ευρώ, Εθνικής με πτώση 98,50%, στα 0,33 ευρώ, Eurobank που υποχώρησε κατά 94,44% κινούμενη στα 1,04 ευρώ και Alpha bank που κράτησε τα 2,5 ευρώ, χάνοντας όμως το 90% της αξίας της.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κοντά στα επίπεδα απωλειών του Γ.Δ. κινήθηκαν οι: Foli Folie -38,79%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -33,80%, ΔΕΗ -27,41%, ΟΠΑΠ -23,03% και ΕΥΔΑΠ -22,40%. Όμως, όπως σημειώσαμε, αναδείχθηκαν και αρκετοί πρωταγωνιστές που μέσα σε αυτό το πολύ δυσμενές περιβάλλον, χάρισαν, σε όσους τους εμπιστεύτηκαν, σημαντικές αποδόσεις. Στην πρώτη θέση της λίστας βρέθηκε η Motor oil που φιλοδώρησε τους μετόχους της με απόδοση 51,38%, κινούμενη κοντά στα επίπεδα των 10 ευρώ και ακολούθησαν οι ΟΛΠ με κέρδη 44,67%, εν όψει και της ιδιωτικοποίησής του, ΤΕΝΕΡΓ με άνοδο 38,03%, Coca Cola με απόδοση 23,66%, Lamda Development με κέρδη 21,13% και ΕΧΑΕ με θετικό πρόσημο της τάξης του 16,94%

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ