Οι λόγοι πιθανής υποβάθμισης και τα σενάρια της επόμενης μέρας για το ΧΑ

 Οι λόγοι πιθανής υποβάθμισης και τα σενάρια της επόμενης μέρας για το ΧΑ
Κυριακή κοντή γιορτή. Αυτή η παροιμία ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του ΧΑ καθώς έως το τέλος του μήνα θα έχει δημοσιοποιηθεί η απόφαση από τον οίκο FTSE για το αν ή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα παραμείνει, έστω και στην watch list, στις ανεπτυγμένες αγορές ή θα υποβαθμιστεί στις αναδυόμενες.

Οι αιτίες πιθανής υποβάθμισης

Εως σήμερα το ΧΑ βρίσκεται υπό παρακολούθηση(watch list) από τον οίκο FTSE για τρεις λόγους. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι το «μέγεθος» της αγοράς, δηλαδή η χαμηλή συνολική κεφαλαιοποίηση που δυστυχώς διαμορφώθηκε λόγω κρίσης.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ρευστότητα της αγοράς. Στελέχη του Χ.Α. υποστηρίζουν ότι αυτός ο «σκόπελος» μπορεί να ξεπεραστεί, διότι αν και ο τζίρος έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, ο συνολικός όγκος μετοχών που διακινήθηκε το 2012 σε Μ.Ο. (38,8 εκατ. Μετοχές) βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του2010 και 2011 δηλαδή έτη κρίσης, πάνω από το 2008((38,4 εκατ. Μετοχές) και λίγο κάτω από τα επίπεδα του 2007(47,9 εκατομμύρια μετοχές) Αρα δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης από τον συγκεκριμένο λόγο, αφού η κίνηση σε τεμάχια βρίσκεται στα επίπεδα που απαιτούνται.

Και ο τρίτος, που μπορεί να ξεπεραστεί με μια απλή προσαρμογή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, είναι ότι δεν υπάρχει ρύθμιση που να απαγορεύει την διπλή φορολόγηση των ξένων επενδυτών. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι έως σήμερα δεν φορολογούνται διπλά οι ξένοι επενδυτές, απλά επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει πλαίσιο που να το απαγορεύει και άρα ο κίνδυνος μιας τέτοιας εξέλιξης είναι υπαρκτός.

Τα τεχνικά ζητήματα που είχαν επισημανθεί από τον FTSE στην τελευταία του αξιολόγηση έχουν επιλυθεί.

Το μεγάλο ερώτημα και τα σενάρια

Θα πρέπει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να «διεκδικήσει» μια υποβάθμιση ή θα πρέπει να «επιδιώξει» να παραμείνει στο club των ανεπτυγμένων; Υπάρχουν υποστηρικτές και των δύο σεναρίων. Στην πρώτη περίπτωση κάποιοι λένε ότι θα ανέβει ψηλά στον πήχη των ανεπτυγμένων και άρα τα κεφάλαια που θα αντλήσει κυρίως από hedge funds θα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που επενδύονται σήμερα από τους μεγάλους παίκτες των ανεπτυγμένων αγορών. Αυτοί που υποστηρίζουν το δεύτερο σενάριο θεωρούν ότι πλέον, λόγω της παγκόσμιας κρίσης χρέους δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ αγορών και επενδυτών και όλοι επενδύουν παντού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ