Στα επίπεδα του 1990 γύρισε το ΧΑ. Περίπου 30% οι απώλειες του μήνα

Στα επίπεδα του 1990 γύρισε το ΧΑ. Περίπου 30% οι απώλειες του μήνα
Με ένα σερί πέντε συνεχόμενων πτωτικών συνεδρίασεων συνεχίστηκε η πίεση στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εν μέσω των φόβων που δημιουργεί η πολιτική αστάθεια στο οικονομικό περιβάλλον. Η χρηματιστηριακή αγορά συμπλήρωσε έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και βρίσκεται σε μια «διαρκή υπερβολή» λόγω των πολύ ειδικών συνθηκών σε επίπεδο νέων, ψυχολογίας και ρευστότητας δημιουργώντας αλλεπάληλα αρνητικά ρεκόρ.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση της Beta AXEPEY σε μηνιαίο επίπεδο οι απώλειες σε επίπεδο Γενικό Δείκτη προσεγγίζουν το 30% όταν εώς το 2003 η πιο ακραία μηναία μεταβολή είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο του 2008 με απώλειες 27,8%. Οι τιμές έχουν γυρίσει στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 1990 και είναι μάλλον αμφίβολο αν η αγορά έχει κερδισμένους από τα μακρινά επίπεδα τιμών εκείνης της εποχής.

Κάθε βήμα της αγοράς προς τα πίσω ακυρώνει μια εξέλιξη της οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Το χρηματιστήριο έχει ακυρώσει διαδοχικά την βαλκανική επέκταση, τα ολυμπιακά έργα, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, την είσοδο της χώρας στις ανεπτυγμένες αγορές και οδεύει προς την δεκαετία του ’80 τιμολογώντας την ακραία εκδοχή των απαισιόδοξων σεναρίων που κυκλοφορούν στις δεκάδες αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν και αυτή την εβδομάδα αναφορικά με το μέλλον της χώρας.

Καταλύτης για όλα όσα συμβαίνουν στην Ελληνική αγορά είναι οι πολιτικές εξελίξεις καθώς όλα φαίνεται ότι εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα που θα προκύψει σε τρεις εβδομάδες. Υπό τον θόρυβο της προεκλογικής περιόδου αλλά και τις εκτιμήσεις/αναλύσεις που θα συνεχίσουν να βγαίνουν στο προσκήνιο ο βαθμός ευαισθησίας θα παραμείνει αυξημένος, η αγορά θα παραμείνει νευρική παρά τους σχετικά χαμηλούς τζίρους και οι έντονες διακυμάνσεις θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εγχώριας τάσης.

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν αποτρεπτικά για κάθε συντηριτικό χαρτοφυλάκιο που έχει μεγαλύτερους ορίζοντες διακράτησης δίνοντας τον πρώτο λόγο σε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και φυσικά στους πωλητές οι οποίοι αναγνωρίζονται κυρίως στην πλευρά των αλλοδαπών χαρτοφυλακίων και με λογική μείωσης έκθεσης στην χώρα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέο πολυετές χαμηλό από τις 10 Ιανουρίου του 1990 καταγράφοντας χαμηλή τιμή στις 484 μονάδες στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Η δυναμική της πτώσης σε καμιά περίπτωση δεν περιορίστηκε αφού είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα όπου οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν το 10% και το κλείσιμο των τιμών γίνεται πάρα πολύ κοντά στο χαμηλό του εύρους διακύμανσης. Σε ότι αφορά το βαθμό υποτιμητικής υπερβολής είναι χαρακτηριστικό ότι ο MΑCD στον Γενικό Δείκτη βρίσκεται επί 11 συνεχόμενες συνεδριάσεις σε ζώνες από τις οποίες ξεκινούσε στο παρελθόν κάποια αντίδραση όπως και ο RSI ο οποιος καταγράφει τιμή 17 με χαμηλότερη εικοσαετίας το 14, πολύ κοντά δηλαδή σε επίσης πολυετή τεχνικά ιστορικά χαμηλά.

Ταυτόχρονα τα σήματα από τους βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες παρέμειναν σταθερά σε θέση πώλησης αυξάνοντας έντονα τις αποκλίσεις από την χρονοσειρά του Γενικού Δείκτη. Λόγω των μεγάλων υποτιμήσεων σε μεσοβραχυπρόθεσμο επίπεδο εκτιμούμε ότι η αντίδραση θα έχει χαρακτηριστικά έντονης εκτόνωσης χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί με κάποιες καλές πιθανότητες το σημείο της αφετηρίας της. Ενδεχομένως η πίεση να εκτονωθεί βραχυπρόθεσμα εώς το τέλος του μήνα, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI.

Τέλος την προσεχή εβδομάδα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου με 200 εταιρίες να προγραμματίζουν την δημοσίευση των μεγεθών τους μεταξύ της 28ης και της 31ης Μαίου όπου και εκπνέει η σχετική προθεσμία. Παράλληλα την προσεχή Πέμπτη 31 Μαίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στον δείκτη του MSCI από τον οποίο θα αφαιρεθούν οι μετοχές του ΟΤΕ και της Εθνικής Τράπεζας ενώ την ίδια μέρα η ΜΕΤΚΑ θα πάρει την θέση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην σύνθεση του FTSE-20. Επισημαίνεται ότι στις 31 Μαίου διεξάγεται στην Ιρλανδία το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωζώνης με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία του ευρώ και την επιρροή του στα κυριότερα Ευρωπαικά Χρηματιστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ