Ποιοι διεθνείς τζογαδόροι αλωνίζουν στο Χρηματιστήριο

Ποιοι διεθνείς τζογαδόροι αλωνίζουν στο Χρηματιστήριο
Πριν από ενάμιση δύο χρόνια έβλεπαν τη χρεοκοπία της Ελλάδας να έρχεται και φαίνεται να είχαν εμπλακεί και στο παιγνίδι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας τόσο των ελληνικών ομολόγων όσο και των μετοχών του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Του ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΤΖΟΥ

[email protected]

Σήμερα κάνουν στροφή 180 μοιρών και ποντάρουν σε μεγάλα κέρδη στην Ελλάδα. Πρόκειται για επενδυτές που το όνομά του προκαλεί δέος στις αγορές. Ο Τζον Πόλσον της ομώνυμης επενδυτικής αμερικανικής εταιρίας που αποκόμισε τεράστια κεφάλαια σορτάροντας το 2007 ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ένα χρόνο δηλαδή πριν καταρρεύσει η αγορά των subprimes, o Τζόρτζ Σόρος, ο Τζέιμς Ντίναν του York Capital και ο Ντάνιελ Λόμπ του Third Point σήμερα έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών.

TA WARRANTS

Όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη καθώς για παράδειγμα οι θέσεις των χαρτοφυλακίων του Paulson στις τράπεζες Alpha και Πειραιώς ανέρχονται στο 4% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι θέσεις αυτές δεν αποκτήθηκαν χθες αλλά από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών γεγονός που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια έχουν αποκτήσει και warrants με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι θέσεις σε warrants έχουν αυξηθεί από την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου μέχρι σήμερα.

Ο κ. Paulson μάλιστα επισημοποιεί τις θέσεις που διαθέτει στις δύο ελληνικές τράπεζες μέσω των Financial Times δηλώνοντας ότι «και οι δύο είναι τώρα πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και έτοιμες να ανακάμψουν με καλή διοίκηση». Δεν μένει όμως στην τοποθέτησή του για τις τράπεζες αλλά υιοθετεί συνολικά θετική στάση για την Ελλάδα μιλώντας για κυβέρνηση πολύ φιλική προς τις επιχειρήσεις αλλά και για μια οικονομία που βελτιώνεται «και αυτό θα πρέπει να ευνοήσει τον τραπεζικό κλάδο».

«ΚΟΥΡΕΜΑ»

Ο Σόρος από την πλευρά του ζητεί «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα για να ανακάμψει γρήγορα η ελληνική οικονομία ενώ είναι δεδομένο πως έχει ήδη λάβει θέσεις σε ελληνικές τράπεζες ποντάροντας στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος του χρέους. Ο Daniel Loeb, που έχει ιδρύσει το hedge fund Third Point με ενεργητικό περί τα 8 δις δολάρια έχει κερδίσει ήδη 500 εκατ. Ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα αγοράζοντας στα χαμηλά μετά το κούρεμα, ενδιαφέρθηκε για τον ΟΠΑΠ συμμετέχοντας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, ενώ τελευταία επένδυσε στην Kavala Oil περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω έχουν «συμπαραστάτες» τα χαρτοφυλάκια Baupost(διαχειρίζεται 24 δις δολάρια) του οποίου ιδρυτής και Πρόεδρος είναι ο Seth Klarman ο οποίος το 2011 ίδρυσε γραφείο στο Λονδίνο για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το Eaglevale του γαμπρού του Μπιλ Κλίντον το οποίο εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη Eurobank, το DromeusCapital το οποίο οι Financial Times χαρακτήρισαν ως ένα από μεγαλύτερα funds στον κόσμο και έχει την «ιδιαιτερότητα» ένας από τους ιδρυτές του να είναι Έλληνας ο κ. Αχιλλέας Ρισβάς. Το Dromeus σημειωτέον έχει υψηλή θέση στην Alpha Bank.

Επίσης ισχυρή παρουσία έχουν το σχετικά μικρού μεγέθους FalconEdge(2 δισ. δολάρια) το οποίο διευθύνουν ο Wilson Rondini και Angus Rose, το York Capital του αμερικανού James Dinan με ενεργητικό περίπου 4 δισ. δολαρίων και το Och-Ziffτου οποίου ιδρυτής και μεγαλομέτοχος είναι ο Daniel Och και φέρεται να διαχειρίζεται πάνω από 30 δισ. δολάρια.

ΙΛΙΓΓΙΩΔΗ ΠΟΣΑ

Τα ποσά που διαχειρίζονται τα παραπάνω hedge funds προκαλούν ίλιγγο αλλά είναι σαφές ότι ο συνωστισμός στην Ελλάδα και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές μόνο τυχαίος δεν είναι. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι εσχάτως στο «παιγνίδι» μπήκαν και το γνωστό Fidelity αλλά και το Welligton που επενδύουν σε ανοδικά χρηματιστήρια. Το Wellington του Perry Traquina με έδρα τη Βοστόνη διαχειρίζεται πάνω από 11 δις δολάρια ενώ η Fidelity μετρά περί τα 50 χρόνια ζωής στις επενδύσεις με μετόχους κατά 49% την οικογένεια Johnson που το ίδρυσε, με τους εργαζόμενους να έχουν μεγάλα ποσοστά στο μετοχικό κεφάλαιο και πρόεδρο τον Edward "Ned" C. Johnson 3rd που διαχειρίζεται σε αγορές εκτός ΗΠΑ πάνω από 230 δις δολάρια.

Τα funds αυτά είναι προφανές ότι πρώτον ποντάρουν στην ελληνική ανάκαμψη αλλά και στην συνεπακόλουθη ανάκαμψη των τραπεζών. Παράλληλα είναι σαφές ότι γνωρίζουν πως η ένταξη στους δείκτες MSCI των αναδυόμενων αγορών από το Νοέμβριο μπορεί δυνητικά να φέρει εισροές στην Ελλάδα έως και 9 δις δολάρια ενώ μόνο τα κεφάλαια ενεργητικής διαχείρισης που επενδύουν σε δείκτες και στην πλειοψηφία τους θα τοποθετηθεί υποχρεωτικά στο ΧΑ μπορεί να φτάσουν και τα 3 δισ.

Η Ελλάδα σε αυτή τη φάση έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα καθώς κατατάσσεται στις αναδυόμενες αγορές αλλά έχει νόμισμα ανεπτυγμένων αγορών με ότι συνεπάγεται σε μια περίοδο διακυμάνσεων των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.

Πέραν όλων αυτών οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να ποντάρουν και στην ταχεία ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών με πρώτη τη Eurobank για την οποία υπάρχει δέσμευση στην τρόικα για μερική ιδιωτικοποίηση έως τον ερχόμενο Απρίλιο. Και ποντάρουν γιατί φαίνεται πλέον ότι υπάρχει η βούληση αυτό να συμβεί και να το θέλουν και οι ελληνικές τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι τα warrants έχουν ενισχυθεί αλλά φαίνεται να υπάρχει ένα ζήτημα με τις τιμές μετατροπής όπου διατυπώνεται πανταχόθεν το αίτημα για μείωση των τιμών άσκησης των δικαιωμάτων. Το θέμα δεν αποκλείεται να ανοίξει με την ιδιωτικοποίηση της Eurobank όπου οι αποφάσεις θα πρέπει λογικά να έχουν αναλογική ισχύ και να αφορούν και τις περιπτώσεις των Εθνική, Alpha και Πειραιώς που έχουν εκδώσει warrants.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ