Σ. Λαζαρίδης στο Fpress: "Το Χ.Α προσφέρει ρευστότητα στις επιχειρήσεις"
Του Σωκράτη Λαζαρίδη*
"Υπάρχουν πλέον επαρκή στατιστικά στοιχεία για να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα για την επόμενη δόση, η οικονομία και κατ΄ επέκταση η αγορά «φλερτάρει με την καταστροφή».
Όμως όλοι οι αναλυτές πλέον δεν μπορούν να μην αποδεχθούν ότι παρά τις αμφισβητήσεις, οι θυσίες του ελληνικού λαού έχουν φέρει σημαντικά ποσοτικά αποτελέσματα στους μακροοικονομικούς δείκτες που μας επιτρέπουν να υποστηρίζουμε ότι έχουμε ήδη πετύχει στα τρία αυτά χρόνια α) τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος που έχει επιτευχθεί σε χώρα της Ευρωζώνης και β) σημαντικότατη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Ως αποτέλεσμα καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, η διεθνής επενδυτική κοινότητα δε μείωσε τη συμμετοχή της και εξακολούθησε να επενδύει στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και δραστηριοποίηση από σημαντικά και επώνυμα funds. Η χαρακτηριστικότερη απόδειξη για το ενδιαφέρον αυτό είναι ότι από την αρχή του χρόνου οι εισροές κεφαλαίου από το εξωτερικό στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν σταθερά μεγαλύτερες από τις εκροές.
Με δεδομένο το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, τα ερωτήματα που τίθενται πιεστικά είναι:
1) πως μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία και να μεγιστοποιηθούν τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα
2) πως θα μπορέσουν να αντληθούν κεφάλαια και σε τομείς όπως αυτοί των Μικρομεσαίων και νεοσύστατων επιχειρήσεων και των Μακροχρόνιων έργων υποδομής, που παραδοσιακά είναι πιο δύσκολη η πρόσβαση της επενδυτικής κοινότητας.
Στην αναζήτηση απαντήσεων στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι, μετά το 2008, το διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί με αποτέλεσμα να ανταγωνιζόμαστε για κεφάλαια στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές που βρίσκονται σε διαδικασία απομόχλευσης η οποία βαίνει αυξανόμενη και προβλέπεται να συνεχιστεί. Ως αποτέλεσμα της μειωμένης δανειοδοτικής ικανότητας των τραπεζών, νομοτελειακά, οι επιχειρήσεις πανευρωπαϊκά και όχι μόνο θα στραφούν για άντληση κεφαλαίων στις κεφαλαιαγορές.
Παράλληλα βέβαια, εκτιμάται ότι η παρατηρούμενη μείωση των αποδόσεων των επενδυτικών κεφαλαίων και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων οδηγεί στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου και μεγαλύτερης διάρκειας. Με τη διαφορά όμως ότι οι επενδυτές διεθνώς, επιζητούν πλέον τη διαφάνεια και αυξημένη ασφάλεια που τους προσφέρουν οι οργανωμένες αγορές και επιλέγουν την επένδυση μέσω χρηματιστηρίου.
Το Ελληνικό χρηματιστήριο απέδειξε για μια ακόμη φορά το ρόλο του ως μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων, λειτουργώντας αποτελεσματικά στις πρόσφατες ΑΜΚ των τραπεζών, υπό συνθήκες τεράστιας χρονικής και ουσιαστικής πίεσης. Η εξωστρέφεια της αγοράς μας και το πολύ καλό δίκτυο πρόσβασης στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, αποτελούν πολύτιμα εφόδια στην προσπάθεια επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την άντληση κεφαλαίων, τόσο για την αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων πόρων που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και για τη διοχέτευση ρευστότητας σε αναπτυσσόμενους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, η πληροφορική κλπ.
Τις προϋποθέσεις τις έχουμε, αρκεί να παρουσιάζουμε τις επενδυτικές μας προτάσεις σύμφωνα με τα πρότυπα που η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα αξιολογεί.
Σε όλο τον κόσμο οι επενδυτές έχουν την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες αναξιοποίητες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, τομείς όπως η μεσογειακή διατροφή και ο τουρισμός με την αξιοποίηση της ιστορίας των κλασικών χρόνων που η Ελλάδα διαθέτει, μπορούν να έχουν τεράστια συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης, του ΑΕΠ και την ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας μας.
Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, μετά από προσπάθειες δύο χρόνων, δημιουργήσαμε επενδυτικά οχήματα – στα πρότυπα αυτών που χρησιμοποιούνται διεθνώς για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι, ειδικά για την κεφαλαιακή ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οχήματα αυτά μπορούν να παίξουν μοναδικό ρόλο, στη σημερινή συγκυρία. Το μόνο που χρειάζεται είναι σταθερότητα στο φορολογικό καθεστώς και συμβατότητα στα κίνητρα σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική."
* O κ. Σωκράτης Λαζαρίδης είναι πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών