ΕΕ: Σε επιφυλακή για τις τράπεζες - Οδηγίες για «συντηρητικές» πληρωμές και μερίσματα

  ΕΕ: Σε επιφυλακή για τις τράπεζες - Οδηγίες για «συντηρητικές» πληρωμές και μερίσματα

 

Διατήρηση υψηλών ταμειακών αποθεμάτων συνιστά η Ευρωπαϊκή Αρχής Τραπεζών - Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα CDS

 

Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι «συντηρητικές» με μερίσματα και άλλες πληρωμές μετά την πρόσφατη αναταραχή στον κλάδο και να επικεντρωθούν στο να διατηρούν τα ταμειακά τους αποθέματα σε υψηλά επίπεδα, δήλωσε στο Reuters η τραπεζική εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Jose Manuel Campa, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ), δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν ισχυρά αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας, με βασικό μέτρο κερδοφορίας τώρα σε υψηλό δεκαετίας.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πόσο γρήγορα θα επηρεάσει η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων την οικονομία και τους πελάτες των τραπεζών, συμπλήρωσε.
«Ο αντίκτυπος θα έρθει σίγουρα», προειδοποίησε ο Campa, «αυτό τον αντίκτυπο θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε».

Η EBA με έδρα το Παρίσι διασφαλίζει ότι οι εθνικές τραπεζικές εποπτικές αρχές εφαρμόζουν τους τραπεζικούς κανόνες της ΕΕ και συντονίζει τους τακτικούς ελέγχους των τραπεζών σε ολόκληρο το μπλοκ, με τα αποτελέσματα του πιο πρόσφατου stress test να αναμένονται το καλοκαίρι.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν τον περασμένο μήνα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων δανειστών στις ΗΠΑ και την αναγκαστική εξαγορά της προβληματικής Credit Suisse από την UBS.

Αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να ωθήσουν τους δανειστές της ΕΕ να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στον κεφαλαιακό σχεδιασμό τους, ιδιαίτερα στα μερίσματα και άλλες διανομές, για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς και των πελατών, επεσήμανε ο Campa τονίζοντας ότι «θα πρέπει να εξετάσουν συντηρητικά σενάρια».

Ενώ οι τράπεζες έχουν τώρα πολύ ισχυρές θέσεις ρευστότητας, θα πρέπει να αποπληρώσουν δάνεια από τις κεντρικές τράπεζες, επεσήμανε. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουν με επαρκή υψηλής ποιότητας ρευστά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Campa, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ισπανικής τράπεζας Santander.

Οι τράπεζες θα πρέπει να μεταφέρουν αυξήσεις στα επιτόκια στους καταθέτες, δεδομένης της ευκολίας με την οποία μεταφέρουν τα χρήματά τους σε άλλη τράπεζα μέσω δικτύου, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στη Silicon Valley Bank, είπε ο Campa.«Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πολύ συνετές στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν και να είναι ενεργές στον τρόπο με τον οποίο διατηρούν τους καταθέτες τους», είπε ο Campa.

Υπήρξε κάποια ανησυχία για «μη πραγματοποιηθείσες» απώλειες στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών, επίσης παράγοντας για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

"Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν περίπου το 20% του ισολογισμού τους σε χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος. Οι τράπεζες της ΕΕ διαθέτουν μόνο το 11,3%. Ζητάμε από τις εποπτικές αρχές να παρακολουθούν", δήλωσε ο Campa.

Ανησυχία για τα CDS

Η αγορά των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (CDS) αποτελεί πλέον «τομέα ανησυχίας» για τις ρυθμιστικές αρχές μετά την έντονη αστάθεια στα CDS για την Deutsche Bank, δήλωσε ο Campa.
"Πραγματικά προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιες είναι οι διασυνδέσεις αυτών των αγορών. Νομίζω ότι όλες οι αρχές το αξιολογούν αυτό", δήλωσε ο Campa.

Η εποπτική αρχή κινητών αξιών της ΕΕ ESMA εξετάζει επίσης τις αγορές CDS.
«Πρέπει να καταλάβουμε πώς λειτουργούν αυτές οι αγορές, πόσο ρευστοποιήσιμες είναι και πόσο εύκολο είναι για μικρές ποσότητες θέσεων να μετακινήσουν πραγματικά τις τιμές».
Δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο, ότι η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή δείχνει την ανάγκη επανεξέτασης των τραπεζικών κανόνων, σημείωσεο Campa.

«Η παγκόσμια συναίνεση είναι ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τους κανόνες που εγκρίθηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση».
«Αυτό που μάθαμε μέχρι στιγμής τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ότι οι κανόνες βοήθησαν και όχι έβλαψαν».

Η ΕΕ πρόκειται να επικαιροποιήσει το πλαίσιο για το κλείσιμο μεγάλων τραπεζών που πτωχεύουν, ώστε να συμπεριλάβει και μεσαίου μεγέθους δανειστές.
"Νομίζω ότι αυτό είναι καλό. Τους ενθαρρύνω να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση", είπε ο Campa.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ