Μπορούν οι τράπεζες να "κατασχέσουν" μισθούς και συντάξεις;
προκειμένου να συμψηφίσουν τα ποσά με οφειλές των πελατών τους που έχουν περιέλθει σε καθυστέρηση. Είναι παράνομη αυτή η πρακτική; Τι πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης; Πότε δεν προστατεύεται η κατάθεσή του;
Η γ.γ Καταναλωτή, έχει ήδη καλέσει τις τράπεζες να σταματήσουν αυτή την πρακτική χαρακτηρίζοντάς την παράνομη και καταχρηστική. Οι τράπεζες όμως συνεχίζουν καθώς «πατάνε» σε όρο που περιλαμβάνει η δανειακή σύμβαση και τον οποίο έχουν υπογράψει οι δανειολήπτες. Η πλευρά της γενικής γραμματείας υπερασπίζεται το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων.
Πράγματι, πρόβλεψη δέσμευσης μισθού έναντι οφειλών δεν υπάρχει παρά μόνο για το δημόσιο. Ακόμη και το δημόσιο, δεν μπορεί να βάλει χέρι σε μισθό ή σύνταξη αν το υπόλοιπό της είναι μικρότερο των 1200 ευρώ. Έτσι, η γενική γραμματεία έχει ήδη στείλει υπομνήματα και απειλεί με πρόστιμα των ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει ακόμη και στο ένα εκατομμύριο ευρώ.
Τι λέει η πλευρά των τραπεζών;
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έχουν σταλεί στην γ.γ Καταναλωτή, ισχυρίζονται ότι υπάρχει όρος στην δανειακή σύμβαση που δίνει το δυνατότητα στην τράπεζα να αφαιρεί ποσά από τον τραπεζικό λογαριασμό για να εξυπηρετεί τις δόσεις στεγαστικών ή καταναλωτικών δανείων.
Που βρίσκεται η αλήθεια;
Όταν πριν από μήνες οι τράπεζες είχαν προχωρήσει και πάλι σε αντίστοιχες κινήσεις, τελικώς αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν υπό την απειλή των προστίμων. Και αυτή τη φορά, εκτιμάται ότι θα συμβεί το ίδιο. Απλώς χρειάζεται προσοχή από την πλευρά των δανειοληπτών. Σύμφωνα με μια νομική εκτίμηση, αν το υπόλοιπο του καταθετικού λογαριασμού του δανειολήπτη υπερβαίνει τον έναν μισθό ή την μία σύνταξη, τότε η τράπεζα θα μπορεί να δεσμεύσει το υπερβάλλον ποσό. Αν από την άλλη ο δανειολήπτης συνειδητοποιήσει ότι αφαιρείται ακόμη και μέρος του μισθού του τότε πρέπει να προχωρήσει σε καταγγελία –είτε σε κάποια ένωση καταναλωτή είτε στην γ.γ Καταναλωτή- προκειμένου να βρει το δίκιο του.