Τα τέσσερα «μέτωπα» Αθήνας – Βρυξελλών –Φρανκφούρτης για την κύρια κατοικία

Ανοικτή η ένταξη των επιχειρηματικών δανείων και τα όρια για καταθέσεις και αντικειμενική αξία ακινήτων

Τα τέσσερα «μέτωπα» Αθήνας – Βρυξελλών –Φρανκφούρτης για την κύρια κατοικία

Η κλεψύδρα αδειάζει αλλά λευκός καπνός όσον αφορά στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Υποτίθεται ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή για να έχει ψηφιστεί πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group τη Δευτέρα. Ωστόσο, τα «μέτωπα» που εξακολουθούν να χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς (και κυρίως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) είναι πολλά και μεγάλα. Για να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέσα στα επόμενα 24ωρα χρειάζεται ένα… θαύμα καθώς οι απαιτήσεις των θεσμών αγγίζουν πολύ ευαίσθητες χορδές της κυβέρνησης.

  1. Για το όριο της αντικειμενικής αξίας το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να διαμορφωθεί στα 250.000 ευρώ. Περιορισμός του ορίου σε χαμηλότερα όρια, θα σημάνει και τη μείωση του αριθμού των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα.
  2. Για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας. Το συνολικό υπόλοιπο αυτών των δανείων, ανέρχεται περίπου στα δύο δις. ευρώ ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν και σε αυτή την κατηγορία να ισχύσουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις ένταξης με τα στεγαστικά δάνεια. Οι δανειστές, διαφωνούν έντονα και μένει ν φανεί αν στο αίτημα των θεσμών να μην ενσωματωθούν καθόλου τα επιχειρηματικά δάνεια, θα υπάρξει μια συμβιβαστική λύση με ένταξη μεν αλλά με χαμηλότερα κριτήρια τόσο για το υπόλοιπο του ληξιπρόθεσμου δανείου όσο και για τα εισοδηματικά κριτήρια.
  3. Το αρχικό σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες ορίζει ότι στην πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειό τους θα έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών μέχρι και το τέλος του 2018. Οι θεσμοί φαίνεται να εγείρουν αντιρρήσεις και σε αυτό, ζητώντας το χρονικό όριο να μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα. Το επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει από το φθινόπωρο την πρόθεσή της να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση μετά την 1/1/2019 κάτι που συνέβαλε στο να κοκκινίσουν εσκεμμένα συγκεκριμένα δάνεια μέσα στους τελευταίους μήνες του χρόνου.
  4. Διαφωνία φαίνεται να εξακολουθεί να υπάρχει και όσον αφορά στις λοιπές προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση. Αυτές αφορούν στη συνολική αξία των ακινήτων που μπορεί να έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης (δηλαδή την αξία των ακινήτων πέραν της πρώτης κατοικίας για την οποία δόθηκε το κοκκινισμένο στεγαστικό δάνειο αλλά και το ύψος των καταθέσεων. Οι θεσμοί ζητούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ώστε οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 5000 ευρώ και το όριο των ακινήτων τα 100.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ