Scope Ratings: Θετικά σημάδια στην Ελλάδα για τα κόκκινα δάνεια - Αυξάνονται στην Ευρώπη
Αναμένεται ότι η μέτρια υποβάθμιση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστεί τα επόμενα τρίμηνα
Σε καλό δρόμο βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια. Οπως διαπιστώνει η Scope Ratings η Ελλάδα πέτυχε το τελευταίο τρίμηνο μείωση του δείκτη των κόκκινων δανείων κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,4%.
Αντίθετα σε άνοδο βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη, με την Scope να διαπιστώνει αύξηση σε Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία αλλά και να προβλέπει ήπια επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας τα επόμενα τρίμηνα.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Scope Ratings, ο συνολικός δείκτης κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών παρέμεινε το δεύτερο τρίμηνο του έτους σταθερός στα χαμηλά επίπεδα του 1,86%, αν και το ύψος των NPLs αυξήθηκε στα 373,4 δισ. ευρώ (ο δείκτης των NPLs έμεινε σταθερός λόγω της αύξησης του όγκου των δανείων).
Ο οίκος αξιολόγησης καταγράφει αύξηση στους δείκτες κόκκινων δανείων σε Ολλανδία, Γερμανία, Φινλανδία και Γαλλία, η οποία όμως αντισταθμίστηκε από τη μείωση στις χώρες της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, μιλά για σημαντική μείωση των NPLs σε Ελλάδα και Πολωνία, σημειώνοντας βέβαια ότι οι δείκτες σε αυτές τις χώρες παραμένουν υψηλότεροι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Συγκεκριμένα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στο 3,4% στην Ελλάδα, έχοντας σημειώσει μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο χρόνο αλλά και απέχοντας σημαντικά από τα υψηλά της κρίσης.
Στα επιχειρηματικά δάνεια, η Scope διαπιστώνει επιτάχυνση των NPLs σε Γερμανία και Ολλανδία, αλλά και σημάδια ανάκαμψης στην Ισπανία.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν στους κλάδους των ορυχείων και της ύδρευσης, ενώ στον τομέα του real estate που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Ευρώπη, καταγράφηκε οριακή αύξηση των NPLs από το 2,6% στο 2,7%. Στις κατασκευές, τα κόκκινα δάνεια παρέμειναν σταθερά, στο 6,3%.
Η Scope περιμένει μια ήπια επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στην Ευρώπη τα επόμενα τρίμηνα, κυρίως λόγω της εξασθένησης στον τομέα των επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, όμως, εκτιμά ότι η ήπια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η χαλαρότερη νομισματική πολιτική θα λειτουργήσουν σαν «μαξιλάρι» απέναντι στην όποια επιδείνωση, περιορίζοντας τα ρίσκα για το πιστωτικό προφίλ των τραπεζών.