Σε δύο άξονες οι τράπεζες για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων
Ο επικεφαλής της Recovery Business Unit του Ομίλου Πειραιώς επισήμανε ότι στο μίγμα κινήσεων από πλευράς τραπεζών εντάσσονται και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, παράλληλα με τις ριζικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις και τους πλειστηριασμούς.
Σε δύο άξονες -την πραγματοποίηση δραστικών ρυθμίσεων, και την διενέργεια στοχευμένων πλειστηριασμών σε βάρος στρατηγικών κακοπληρωτών- θα κινηθούν οι τράπεζες με στόχο την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων, τόνισε ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο 9o Risk and Management Forum που διοργάνωσε η ΕΔΕΕ.
Ο κ. Γεωργακόπουλος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί πρόοδος στη διαχείριση των προβληματικών δανείων καθώς και οι ίδιες οι τράπεζες έχουν τις κατάλληλες υποδομές και το θεσμικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει η αναγκαιότητα και περαιτέρω βελτίωσής του.
Ο επικεφαλής της Recovery Business Unit του Ομίλου Πειραιώς επισήμανε ότι στο μίγμα κινήσεων από πλευράς τραπεζών εντάσσονται και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, παράλληλα με τις ριζικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις και τους πλειστηριασμούς. Στους τελευταίους, η στόχευση γίνεται στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές με τις τράπεζες να επιδεικνύουν σταθερά κοινωνική ευαισθησία έναντι των αδύναμων δανειοληπτών.
Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η κουλτούρα συνέπειας, η οποία φαίνεται να έχει «πληγεί» στην Ελλάδα εξαιτίας της μακροχρόνιας και βαθιάς κρίσης και της αβεβαιότητας. Δεν είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων, είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας, θα επιτρέψει την αποκατάσταση της κουλτούρας αυτής.
Στην παρέμβασή του ο κ. Γεωργακόπουλος ανέλυσε τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής πραγματικότητας και χωρών όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, αλλά και άλλων χωρών της Αν. Ευρώπης αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια. Όπως τόνισε η κρίση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη και πιο μακροχρόνια ενώ η αντιμετώπιση ορισμένων χωρών μπορεί να ήταν πιο «επιθετική» και να είχε αποτέλεσμα, αυτό όμως ήταν ευκολότερο γιατί υπήρχαν δομικές διαφορές. Για παράδειγμα, στην Ισπανία και την Ιρλανδία, αφορούσε κυρίως την αγορά real estate.
Η λειτουργική ετοιμότητα των τραπεζών και η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων, εκτίμησε ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι χρειάζεται προσπάθεια και θέληση και από την πλευρά των δανειοληπτών. Ειδικά στις επιχειρήσεις, καταγράφονται προβλήματα όπως, μεταξύ άλλων, η έλλειψη κεφαλαίων, χαμηλής ποιότητας σε μάνατζμεντ, έλεγχο και λογιστική απεικόνιση μεγεθών, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, με τη συνδρομή και των τραπεζών, υπογράμμισε.