Τι θα δείξουν, τελικά, τα stress test
Εν αναμονή των ευρυμάτων για τις συστημικές τράπεζες
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ελέγχου των ελληνικών τραπεζών από κλιμάκια του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) εν όψει των stress test του 2018.
Οι ελεγκτές του SSM εξετάζουν την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων και παράλληλα διενεργούν έναν ήπιο έλεγχο στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, καθώς βάζουν στο «μικροσκόπιο» τόσο το είδος και την επάρκεια των προβλέψεων, όσο και τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι χορηγήσεις.
Eντός του καλοκαιριού, ο SSM άρχισε να ελέγχει την ακρίβεια του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η διαδικασία έχει, ήδη, ολοκληρωθεί για τις Πειραιώς και Alpha Bank χωρίς σημαντικά ευρήματα καθώς οι δύο τράπεζες ακολουθούν τα στάνταρτ πρότυπα στον υπολογισμό του RWA.
Το θέμα των τραπεζών και της πιθανής κεφαλαιακής ενίσχυσής τους διαφαίνεται ότι θα αποτελέσει το «βαρίδι» της 3ης αξιολόγησης μαζί με το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2018.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις Εθνική Τράπεζα και Eurobank, οι οποίες, από την περασμένη δεκαετία, υπολογίζουν εσωτερικά το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό τους. Στην Eurobank το έργο συλλογής των απαραίτητων στοιχείων έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, τελειώσει, αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα ευρήματα καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα νέα κριτήρια. Στην Εθνική ο έλεγχος έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους.
Υπενθυμίζουμε ότι σε ότι αφορά τη μεθοδολογία των stress tests των τραπεζών υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η μεθοδολογία της ΕΚΤ δεν προβλέπει την ανάγκη ελέγχου ποιότητας ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αντίθετα αυτός ο έλεγχος κρίνεται απαραίτητος για το ΔΝΤ και ιδίως για τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή και για τις ελληνικές.
Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη έτερος έλεγχος του SSM, που αφορά στην ακρίβεια της περιμέτρου των «κόκκινων» δανείων καθώς και στις ενέργειες, που έχουν κάνει οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.