Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου για τις τράπεζες

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο του νέου Μνημονίου για τις τράπεζες
Στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που καλείται να ψηφίσει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση περιλαμβάνεται ένα συνολικό σχέδιο για τις τράπεζες που εκτείνεται από την ανακεφαλαιοποίηση μέχρι και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Οι δανειστές δεν περιέλαβαν την ύπαρξη μιας «κακής τράπεζας» για το προβληματικό μέρος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αλλά ένα σχέδιο διαχωρισμού, με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2016, μεταξύ των οφειλετών που μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν και αυτών που πραγματικά δεν είναι σε θέση να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, το σχέδιο για τις τράπεζες εκτείνεται σε τρεις άξονες:
- Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
- Παρακολούθηση και ενίσχυση της ρευστότητας , ώστε να αρθούν σταδιακά και τα capital controls
- διαχείριση και αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων προβλέπονται πέντε βήματα:
1) Το πρώτο βήμα συνίσταται στα εξής:
- παρακολούθηση και αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών
- διαχωρισμό βιώσιμων επιχειρήσεων που θα πρέπει να διασωθούν με πχ αναδιάρθρωση χρέους από τις μη βιώσιμες που θα πρέπει να εκκαθαριστούν
- δημιουργία νέων εταιρειών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης επισφαλειών
- επιτάχυνση διαδικασιών για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
- συνεργασία επιμελητηρίων για την πτώχευση επιχειρήσεων με δικαστικές αποφάσεις.

2) Εισαγωγή ενός μηχανισμού προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες των δανειοληπτών, με στόχο να διαχωριστούν όσοι πραγματικά αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους από τους «μπαταχτσήδες». Το «δίχτυ προστασίας» θα περιλαμβάνει και μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, ενώ, στην ουσία θα αποτελεί την προστασία από πλειστηριασμούς ακινήτων. Στις περιπτώσεις των «στρατηγικών μπαταχτσήδων», τα ακίνητά τους θα πλειστηριάζονται ή αν πρόκειται για επιχειρήσεις, θα εκκαθαρίζονται.

3) Από τον Δεκέμβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν εντοπίσει τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου ή των τραπεζών, ώστε να ξεχωρίσουν οι οφειλέτες με δημόσια ή ιδιωτικά χρέη και οι βιώσιμοι από τους μη βιώσιμους. Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τη δυνατότητα άμεσης εκκαθάρισης και πλειστηριασμού όλων των μη βιώσιμων περιπτώσεων. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2016.

4) Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016 θα πρέπει η ΤτΕ σε συνεργασία με πιστωτικά ιδρύματα να καθορίσει συγκεκριμένους στόχους για τη ρύθμιση δανείων, πλειστηριασμών, ύψος επισφαλειών κλπ. Από τον Ιούνιο του 2016, οι τράπεζες θα υποχρεούνται να ενημερώνουν ανά τρίμηνο την ΤτΕ για τη συνολική εικόνα σε σχέση με τους στόχους. Παράλληλα, το ΤΧΣ θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων μεγάλων επιχειρήσεων ή ακόμα και ολόκληρων κλάδων.

5) Έως τα τέλη Μαρτίου του 2016 η ΤτΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα περιλαμβάνει οδηγίες για ομαδικές αναδιαρθρώσεις δανείων. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2017 θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του πτωχευτικού κώδικα, ενώ μεχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016 να έχει εισαχθεί ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των ΔΣ των τραπεζών. Το ίδιο θα πρέπει να έχει γίνει και για το ΤΧΣ μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2016.

Δείτε τι περιλαμβάνει όλο το νομοσχέδιο του Νέου Μνημονίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ