Ποια δάνεια κουρεύονται με τον νέο «κώδικα» των τραπεζών
Της Έφης Καραγεώργου.
Είσαι «συνεργάσιμος»; Σώζεις το σπίτι σου. Δεν ανταποκρίνεσαι στο κάλεσμα για ρύθμιση των οφειλών σου; Κινδυνεύει να βγει στο σφυρί η περιουσίας σου.
Ο Κώδικας Δεοντολογίας, που εκπόνησε η Τράπεζα της Ελλάδος και βρίσκεται σε διαβούλευση έχει υπέρ και κατά.
Τα θετικά σημεία είναι ότι:
- Ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να σώσει το σπίτι του και γενικά την ακίνητη περιουσία του, με την προϋπόθεση ότι θα ενημερώσει για την πραγματική οικονομική του κατάσταση την τράπεζα και θα καταλήξουν στη δόση που μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Αν είναι άνεργος, άπορος ή με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα μπορεί να «παγώσει» το δάνειο για διάστημα μέχρι 5 χρόνια και να σώσει το σπίτι του.
- Στην περίπτωση που κρίνει ότι η τράπεζα δεν τηρεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες μπορεί να προσφύγει στον Συνήγορο του καταναλωτή.
- Αν ο δανειολήπτης δεν τηρήσει την ρύθμιση και καθυστερήσει έστω και ένα μήνα την πληρωμή της δόσης που έχει συμφωνήσει, η τράπεζα μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες κατάσχεσης.
- Επίσης αν δώσει ανακριβή στοιχεία στην τράπεζα, πχ για το ύψος των τραπεζικών του καταθέσεων, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ποσού από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
- Οι ρυθμίσεις που εισάγει ο Κώδικας αντικαθιστούν στην ουσία και το νόμο που «παγώνει» τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του έτους.
Στο Κώδικα, υπάρχει πρόβλεψη και για «κούρεμα» του δανείου. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το «κούρεμα», αφορά «ακραίες περιπτώσεις, όπου ο δανειολήπτης δεν έχει άλλη ακίνητη περιουσία, πέραν του σπιτιού που έχει αποκτήσει με τραπεζικό δανεισμό, και παράλληλα έχει απολέσει σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος του».
Στα αρνητικά του Κώδικα, θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:
Ειδικότερα οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υποχρεωμένοι:
Να γνωστοποιήσουν, με πάσα ειλικρίνεια, τα πλήρη οικονομικά τους στοιχεία στην τράπεζα, όπως αυτά ισχύουν την ώρα που διαπραγματεύονται το ύψος της μηνιαίας δόσης τους. Και παράλληλα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την τράπεζα για κάθε μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο.
Στην περίπτωση που δώσει ανακριβή στοιχεία η τράπεζα μπορεί να τον θεωρήσει ως «μη συνεργάσιμο».
Αφού λοιπόν ενημερώσει την τράπεζα για την πραγματική του οικονομική κατάσταση, θα του γίνει συγκεκριμένη πρόταση από το πιστωτικό ίδρυμα για τη μηνιαία δόση που θα πρέπει να πληρώνει. Σε περίπτωση που φανεί ασυνεπής στην καταβολή της δόσης, από τον πρώτο κιόλας μήνα καθυστέρησης θα θεωρείται ως «μη συνεργάσιμος» με ότι αυτό συνεπάγεται.