Οι εκτιμήσεις της ΑΧΙΑ για τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας - Στα 9 ευρώ η τιμή στόχος

Οι εκτιμήσεις της ΑΧΙΑ για τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας - Στα 9 ευρώ η τιμή στόχος

Διατηρεί τη σύσταση "buy"

Την τιμή στόχο των 9 ευρώ και τη σύσταση «αγορά» (buy) διατηρεί η Axia Research για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με το preview των αναλυτών για τα οικονομικά μεγέθη που θα ανακοινώσει η τράπεζα την ερχόμενη Παρασκευή. Σε 18% καθορίζεται το περιθώριο ανόδου (upside) σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο του τίτλου στα 8,39 ευρώ.

Έχοντας προηγηθεί ένα δυναμικό σετ αποτελεσμάτων το γ’ τρίμηνο του 2024, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η ΕΤΕ παρέμεινε σε αναπτυξιακή τροχιά στο σύνολο του έτους, με τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου να ανακοινώνονται στις 28 Φεβρουαρίου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με το consensus (συναινετική εκτίμηση), τα καθαρά έσοδα από τόκους – NII θα παρουσιάσουν συρρίκνωση κατά περίπου 4% σε τριμηνιαία βάση, χαμηλότερα κατά 1,5% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της Axia, λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η πρόβλεψη αυτή υποστηρίζεται από τον ισχυρό όγκο δανείων λόγω των νέων εκταμιεύσεων, που οι αναλυτές περιμένουν ότι θα προέλθουν τόσο από το επιχειρηματικό όσο και από το retail τμήμα. Αναμένουν, δε, ότι τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες θα παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, με την κίνηση αυτή να οφείλεται κυρίως στην ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης, καθώς και στις cross-selling πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων που εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν έντονα.

Από την πλευρά του παθητικού (liability), αναμένουν ότι ο όγκος των καταθέσεων θα είναι επίσης ελαφρώς αυξημένος σε αυτό το τρίμηνο λόγω της «στροφής» των προθεσμιακών καταθέσεων σε αμοιβαία κεφάλαια λόγω του προφίλ χαμηλού κινδύνου του πελατολογίου της ΕΤΕ. Το κόστος αναμένεται ότι θα είναι αυξημένο σε διαδοχικό επίπεδο, με το consensus να δείχνει αύξηση κατά περίπου 9%, κυρίως λόγω των υψηλότερων δαπανών για το προσωπικό λόγω εποχικότητας και των αυξημένων εξόδων. Αυτό οδηγεί τον δείκτη κόστους προς έσοδα σε περίπου 35% ή 70 μονάδες βάσης κάτω από το consensus.

Επίσης, αναμένουν ότι το κόστος κινδύνου θα συνεχίσει την πορεία του προς την ομαλοποίηση, φθάνοντας τις 60 μονάδες βάσης σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Axia για το δ’ τρίμηνο (7 μονάδες βάσης κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς), καθώς λαμβάνουν επίσης υπόψη τον μηδενικό σχηματισμό NPEs, και ως εκ τούτου αναμένουν μικρή πτώση του δείκτη NPEs στο 3% λόγω της αύξησης του δανειακού χαρτοφυλακίου σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις και τις αποσβέσεις. Συνολικά, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το δ’ τρίμηνο του 2024 το προσαρμοσμένο RoTE (απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) θα φθάσει το 16,1%, από 14,9% που εκτιμά η αγορά.

Τέλος, η Axia επισημαίνει ότι η ΕΤΕ διαπραγματεύεται σε εκτιμώμενη τιμή 0,81x στον δείκτη P/B (τιμή προς λογιστική αξία) για το 2026, με περίπου 12,5% στον δείκτη adj. RoTE για το ίδιο έτος, που μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση 8,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ