Τράπεζα Πειραιώς: Αναβαθμίστηκε από την DBRS στο ΒΒ (high) με θετικό outlook

Τράπεζα Πειραιώς: Αναβαθμίστηκε από την DBRS στο ΒΒ (high) με θετικό outlook

Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS ότι η κερδοφορία και το προφίλ ρίσκου του oμίλου πιθανότατα θα παραμείνουν υγιή στο άμεσο μέλλον

Σε αναβάθμιση της Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης DBRS, σε BB (high) από BB, αναβαθμίζοντας και το outlook σε θετικό από σταθερό, που σημαίνει ότι βλέπει και νέα αναβάθμιση εντός 12-18 μηνών.

Η αναβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά τη διαρθρωτικά βελτιωμένη ικανότητα του ομίλου να παράγει κέρδη σε επαναλαμβανόμενη βάση, υποστηριζόμενη από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και από τον έλεγχο κόστους και το χαμηλότερο πιστωτικό κόστος.

Η αναβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη τη συνεχή πρόοδο που έχει επιτύχει η Πειραιώς όσον αφορά την εξυγίανση του ισολογισμού της, χάρη στη μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), καθώς και στις περιορισμένες εισροές νέων NPE. Αυτοί οι δύο παράγοντες σε συνδυασμό με πρόσθετες ενέργειες διαχείρισης κεφαλαίου, ενίσχυσαν τα κεφαλαιακά αποθέματα της Πειραιώς έναντι των εποπτικών της απαιτήσεων παρά την επανέναρξη της διανομής μερισμάτων και την αύξηση των δανείων.

Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την άποψη της DBRS ότι η κερδοφορία και το προφίλ ρίσκου του oμίλου πιθανότατα θα παραμείνουν υγιή στο άμεσο μέλλον παρά κάποια πιθανή επιδείνωση που προκαλείται από τη συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου, τις υψηλότερες επενδύσεις για ψηφιοποίηση και τις πιθανώς υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες από δάνεια (LLPs), σε περίπτωση που επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού στο τρέχον περιβάλλον των ακόμη υψηλών επιτοκίων. Η ισχυρή λειτουργική αποτελεσματικότητα του ομίλου καθώς και τα πιο ισχυρά επίπεδα κάλυψης και τα κεφαλαιακά αποθέματα αντιπροσωπεύουν βασικούς ελαφρυντικούς παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ