Νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ βλέπει η Goldman Sachs

Νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο από την ΕΚΤ βλέπει η Goldman Sachs

Οι οικονομολόγοι πιέζουν την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση για να αποφευχθεί η ύφεση της οικονομίας

Η εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με τα στοιχεία ότι η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά, ενισχύει το αφήγημα για επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ενδεικτικό της τάσης που διαμορφώνεται στην αγορά, είναι ότι η Goldman Sachs προέβλεψε στο insight της που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει την επόμενη μείωση στα επιτόκια τον Οκτώβριο, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης. Προηγουμένως, η επενδυτική τράπεζα προέβλεπε ότι η επόμενη μείωση θα γινόταν τον Δεκέμβριο.

Νωρίτερα, η HSBC Holdings plc και η BNP Paribas έκαναν την ίδια πρόβλεψη. Η JPMorgan Chase & Co. από την πλευρά της εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίασή από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει περισσότερο από το αναμενόμενο σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης και η γερμανική αγορά εργασίας συνέχισε να αποδυναμώνεται αυτόν τον μήνα, ενισχύοντας τις ανησυχίες αυτών που θεωρούν ότι η ΕΚΤ έχει μείνει πίσω από την καμπύλη υποστηρίζοντας μια προβληματική οικονομία.

Ο γαλλικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,5% τον Σεπτέμβριο από 2,2%, κάτω από τις προσδοκίες για 2,0%, ενώ ο ισπανικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,7% από 2,4%, υποβαθμίζοντας τις προσδοκίες για 1,9%, καθώς η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών επιβραδύνθηκε και οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν.

Ξεχωριστά στοιχεία για τις προσδοκίες τιμών αμφισβήτησαν επίσης τη διστακτικότητα της ΕΚΤ, καθώς έδειξαν ότι οι καταναλωτές μείωσαν τις προσδοκίες τους για την αύξηση των τιμών για τους επόμενους 12 μήνες στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Προσθέτοντας στα πρόσφατα στοιχεία που δίνουν μια ζοφερή εικόνα για την ανάπτυξη, ένας βασικός δείκτης του κλίματος της ευρωζώνης σημείωσε πτώση περισσότερο από το αναμενόμενο την Παρασκευή.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα μπορούσε να πέσει πολύ κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τη χαλάρωση της πολιτικής.

Οι οικονομολόγοι ασκούν επίσης πιέσεις στην ΕΚΤ. Η BNP Paribas και η HSBC άλλαξαν τις προβλέψεις τους, βλέποντας μείωση των επιτοκίων τον Οκτώβριο, ενώ η Deutsche Bank και η Societe Generale δήλωσαν και οι δύο ότι η ΕΚΤ πρέπει να επιταχύνει τη χαλάρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ