ΕΚΤ: Οι traders στοιχηματίζουν σε νέα μείωση επιτοκίων των Οκτώβριο

ΕΚΤ: Οι traders στοιχηματίζουν σε νέα μείωση επιτοκίων των Οκτώβριο

«Τα εισερχόμενα στοιχεία για την ευρωζώνη ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων σε διαδοχικά βήματα»

Το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα φαντάζει όλο και πιθανότερο, καθώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για την οικονομική εξασθένηση της Ευρωζώνης.

Στα στοιχήματα, μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο έχει ανέβει στο 50% από περίπου 20% την περασμένη εβδομάδα. Η ανατιμολόγηση έρχεται μετά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που δείχνουν ότι η οικονομία του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε και η εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές φέτος και στην τελευταία συνεδρίασή τους δήλωσαν ότι οι περαιτέρω μειώσεις θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα στοιχεία. Οι επενδυτές μέχρι στιγμής συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό την άποψη ότι η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια μία φορά το τρίμηνο, αλλά αυτη η εκτίμηση αλλάζει γρήγορα καθώς τα στοιχεία δίνουν την εικόνα μιας οικονομίας που παραπαίει.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία για την ευρωζώνη ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων σε διαδοχικά βήματα», έγραψαν σε σημείωμά τους οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc. με επικεφαλής τον Sven Jari Stehn. «Μια μείωση τον Οκτώβριο είναι αρκετά πιθανή εάν οι ειδήσεις συνεχίσουν προς αυτη την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη μείωση κατά μισή μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα και άσκησε πίεση στους αξιωματούχους να μην καθυστερήσουν στη μείωση των επιτοκίων.

«Ακόμη και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να παραλείψει να μειώσει τα επιτόκια και πάλι τον Οκτώβριο, οι αγορές είναι πιθανό να δουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να επιταχύνει αργότερα τις μειώσεις των επιτοκίων, παρέχοντας μεγαλύτερη μείωση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Lee Hardman, στρατηγικός αναλυτής της MUFG.

Οι traders στοιχηματίζουν πλέον σε χαλάρωση κατά 48 μονάδες βάσης στις δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ φέτος, από περίπου 37 μονάδες βάσης πριν από μία εβδομάδα. Για το επόμενο έτος, οι αγορές βλέπουν περίπου 118 μονάδες βάσης πρόσθετων μειώσεων, που ενδεχομένως θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ