Εθνική Τράπεζα: Αρχές Οκτωβρίου το placement, σύμφωνα με το Reuters - Προς διάθεση 10% έως 13%

Εθνική Τράπεζα: Αρχές Οκτωβρίου το placement, σύμφωνα με το Reuters - Προς διάθεση 10% έως 13%

Η προγραμματισμένη πώληση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζ σηματοδοτεί την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα

Στις αρχές Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί η διάθεση και του τελευταίου μεριδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Με το πέρας αυτής της διαδικασίας, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών της, ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η προγραμματισμένη πώληση σηματοδοτεί την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος διασώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους κατά την οποία η Ελλάδα παραλίγο να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Σημαίνει επίσης το τέλος της αποστολής του ταμείου διάσωσης, γνωστό ως ΤΧΣ, το οποίο ξεκίνησε το 2010 για να προστατεύσει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας και να περιορίσει τη μετάδοση σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.

«Το ακριβές σχέδιο και ο χρόνος για την πώληση θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα», είπε μια από τις πηγές στο Reuters

Το ΤΧΣ εξακολουθεί να κατέχει το 18,4% της Εθνικής Τράπεζας, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελλάδας με χρηματιστηριακή αξία 7,2 δισ. ευρώ. Στους σχεδιασμούς είναι να διατεθεί το 10-13% και το υπόλοιπο να μεταφερθεί στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ελλάδας.

«Το ακριβές σχέδιο και ο χρόνος για την πώληση θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα», είπε μια από τις πηγές στο Reuters. «Το μερίδιο θα πωληθεί μέσω μιας διαδικασίας book building και μιας δημόσιας προσφοράς», πρόσθεσε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Εάν υπάρξει ισχυρή ζήτηση τότε η κυβέρνηση ενδέχεται να πουλήσει το 13% της Εθνικής, ενώ η JP Morgan ενεργεί ως σύμβουλος.

Το ΤΧΣ άρχισε να εκχωρεί τα μερίδιά του πέρυσι αφού είχε μια δύναμη πυρός περίπου 50 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα μετοχές κατά την κρίση χρέους 2009-2018.

Η κίνηση θεωρήθηκε από τους επενδυτές ως ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, αν και πολλοί απλοί Έλληνες εξακολουθούν να υφίστανται τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κρίσης.

Το Ταμείο πούλησε τις συμμετοχές του σε Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και μέρος της συμμετοχής του στην Εθνική σε ξένους και ντόπιους επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ