ΕΚΤ: Νέα πρόβλεψη για μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2025

ΕΚΤ: Νέα πρόβλεψη για μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2025

Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πλέον πιθανό να μειώνει το επιτόκιο διευκόλυνσης απόδοχης καταθέσεών της μία φορά το τρίμηνο έως το τέλος του επόμενου έτους σε μια πορεία που αναμένεται να οδηγήσει στο τέλος του κύκλου χαλάρωσης νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Μια έρευνα του Bloomberg με τη συμμετοχή αναλυτών δείχνει ότι το εν λόγω επιτόκιο αναφοράς θα φθάσει στο ύψος του 2,25% τον Δεκέμβριο του 2025 μετά από έξι διαδοχικές μειώσεις κατά 0,25%. Στην προηγούμενη έρευνα οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ένα τέτοιο επίπεδο θα επιτευχθεί μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2026.

Η ΕΚΤ άρχισε να μειώνει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο καθώς πείστηκε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αφήσει αμφιβολίες ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις επιτοκίων, αν και αρνήθηκαν να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επικαλούμενοι το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

ΕΚΤ: Νέα πρόβλεψη για μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο μέχρι το τέλος του 2025-1

Οι επίμονες μισθολογικές πιέσεις που τροφοδοτούν τον εγχώριο πληθωρισμό άφησαν ορισμένους αξιωματούχους στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να αναρωτιούνται αν υπάρχει περιθώριο για ένα ακόμη βήμα φέτος. Έκτοτε, οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσοων υποστηρίζουν ταχύτερες επιτοκιακές μειώσεις.

Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της ζώνης του ευρώ σταμάτησε τον Ιούλιο και η Γερμανία παραμένει αδιέξοδο για την υπόλοιπη περιοχή. Οι οικονομολόγοι της έρευνας αναθεώρησαν πτωτικά τις προβλέψεις τους για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και βλέπουν επέκταση μόλις 0,1% φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ