ΕΚΤ: Αύξηση της ζήτησης καταναλωτικών δανείων στην ευρωζώνη για πρώτη φορά από το 2022

ΕΚΤ: Αύξηση της ζήτησης καταναλωτικών δανείων στην ευρωζώνη για πρώτη φορά από το 2022

Tα στοιχεία δανεισμού αποτελούν βασικό στοιχείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ

Την πρώτη αύξηση της ζήτησης για καταναλωτική πίστη και στεγαστικά δάνεια από το 2022, επισήμανα οι τράπεζες στην ευρωζώνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η τριμηνιαία έρευνά της για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε επίσης ότι η διάθεση των επιχειρήσεων συνέχισε να μειώνεται τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αν και υπήρχε σημαντική απόκλιση σε ολόκληρη την περιοχή. Ενώ αυξήθηκε στη Γερμανία και την Ισπανία, συνέχισε να μειώνεται στη Γαλλία και την Ιταλία.

«Τα υψηλότερα επιτόκια και οι χαμηλότερες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου συνέχισαν να ασκούν ανασχετικές πιέσεις στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις», ανέφερε η ΕΚΤ την Τρίτη. «Ταυτόχρονα, η βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι δαπάνες για διαρκή αγαθά στήριξαν θετικά τη ζήτηση από τα νοικοκυριά».

Όπως τονίζει το Bloomberg, τα στοιχεία δανεισμού αποτελούν βασικό στοιχείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς καθορίζουν πόσο γρήγορα μπορούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού μετά την πρώτη μείωση τον Ιούνιο. Οι αξιωματούχοι αναμένεται να παραμείνουν σε στάση αναμονής κατά τη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν άλλη μια κίνηση μόνο τον Σεπτέμβριο.

δάνεια ευρωζώνη

Ένα καθαρό 16% των δανειστών που συμμετείχαν στην Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων (BLS) της ΕΚΤ ανέφεραν αύξηση της ζήτησης δανείων από τα νοικοκυριά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, την πρώτη τέτοια αύξηση από το 2022, και οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί αυτό το τρίμηνο, όπως επισήμανε το Reuters.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει αργά τους επόμενους μήνες, καθώς η οικονομική ανάκαμψη στο μπλοκ των 20 χωρών αρχίζει σιγά-σιγά να εδραιώνεται. Ωστόσο, οι πρόσφατοι δείκτες έχουν εγείρει ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη, καθώς οι έρευνες για τις επιχειρήσεις από την S&P Global έδειξαν επιβράδυνση της δυναμικής.

Σε μια ένδειξη πιθανής βελτίωσης, οι τράπεζες αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση για δάνεια θα αυξηθεί σε όλες τις κατηγορίες το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα πιστωτικά πρότυπα – οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων – διατηρήθηκαν «σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε αυστηρά επίπεδα». Ενώ έγιναν κατά τι αυστηρότερα για τις επιχειρήσεις και χαλάρωσαν ελαφρώς για τη στέγαση.

δάνεια ευρωζώνη

«Η ανοχή των τραπεζών στον κίνδυνο ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την καθαρή αυστηροποίηση για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις», ανέφερε η ΕΚΤ. «Ο ανταγωνισμός συνέβαλε στη χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων για τα στεγαστικά δάνεια».

Για το τρίτο τρίμηνο, οι τράπεζες βλέπουν μέτρια καθαρή σύσφιξη για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και αμετάβλητα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά.

Οι εξελίξεις στη ζήτηση πιστώσεων και τα πρότυπα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη νομισματική πολιτική, καθώς αποτελούν πρόδρομο δείκτη για τη μελλοντική πορεία των δανείων και ρίχνουν φως στο πόσο αποτελεσματικά μεταδίδονται οι μεταβολές των επιτοκίων στην οικονομία.

Σε μελέτη του 2022, η ΕΚΤ είχε αναφέρει πως η ζήτηση πιστώσεων προηγείται της πραγματικής αύξησης των δανείων κατά περίπου τρία τρίμηνα για τις επιχειρήσεις και κατά πέντε έως έξι τρίμηνα όταν πρόκειται για τα πρότυπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ