Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed για έβδομη συνεδρίαση - Σήμα για μία μόνο μείωση για φέτος

Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια η Fed για έβδομη συνεδρίαση  - Σήμα για μία μόνο μείωση για φέτος

Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμη την εμπιστοσύνη για να μειώσουμε τα επιτόκια

Αμετάβλητα, όπως άλλωστε αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκιά της η Φέντεραλ Ριζέρβ στη σημερινή της συνεδρίαση, με τους αξιωματούχους της να πιστεύουν ότι θα μειωθούν τα επιτόκια μόλις μία φορά φέτος, δύο λιγότερο απ΄ό,τι περίμεναν το Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2% με πολύ πιο αργό ρυθμό απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αυτό ακριβώς προκύπτει από τις νέες προβλέψεις της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία άφησε και πάλι τα επιτόκια στο εύρος διακύμανσης του 5,25% έως 5,5%.

Οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής βλέπουν το επιτόκιο στο 4,1% κατά μέσο όρο στα τέλη του 2025, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, που σημαίνει τέσσερις μειώσεις των 25 μονάδων βάσης το επόμενο έτος.

Το Μάρτιο, την τελευταία φορά που η Fed είχε δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις της, οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες περίμεναν τουλάχιστον τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης φέτος και το 2025 σε καθένα έτος ξεχωριστά. Αυτό θα σήμαινε ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,75% έως 4% έως τα τέλη του επόμενου έτους.

Τα υψηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις αρχές του έτους ανάγκασαν τους αξιωματούχους της Fed να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους, μεταθέτοντας για αργότερα τις επιτοκιακές μειώσεις, καθώς η αμερικανική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική απ΄ό,τι αναμενόταν.

Δεν έχει γίνει πάντως ξεκάθαρο πώς τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν οριακή αποκλιμάκωση των τιμών καταναλωτή το Μάιο από τον Απρίλιο επηρέασαν τις προβλέψεις της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Η Fed διατηρεί το επιτόκιό της στο σημερινό πλαίσιο διακύμανσης από πέρυσι τον Ιούλιο σε μία προσπάθεια να τιθασσεύσει τον υψηλό πληθωρισμό χωρίς να πλήξει την αγορά εργασίας.

Τέσσερις αξιωματούχοι της Fed έκριναν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκιά της καθόλου φέτος, ενώ μόλις τρεις μήνες πριν, αυτή την άποψη την είχαν μόνο δύο αξιωματούχοι.

Επίσης, επτά διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής πιστεύουν ότι μία μείωση των επιτοκίων θα ήταν ενδεδειγμένη κίνηση έως τα τέλη του έτους συγκριτικά με οκτώ το Μάρτιο που πίστευαν ότι χρειάζονταν δύο μειώσεις.

Αλλαγή στάσης στον πληθωρισμό

Οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν τώρα τον πληθωρισμό στο 2,6% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, με βάση το δείκτη ατομικών καταναλωτικών δαπανών. Πρόκειται για ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το 2,4% του Μαρτίου, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, παρότι θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να παραμείνει σε υψηλότερο επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας και τον οποίο η Fed παρακολουθεί στενά, θα κυμαίνεται στο 2,8% στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 και στο 2,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με το μέσο όρο των προβλέψεων. Στις προβλέψεις του Μαρτίου, τα ποσοστά κυμαίνονταν στο 2,6% και 2,2%, αντίστοιχα.

Αναφορικά με την οικονομία, οι διαμορφωτές πολιτικής της Fed εξακολουθούν να προβλέπουν μία ήπια προσγείωση, όπου η οικονομία επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός υποχωρεί χωρίς να πυροδοτεί άνοδο της ανεργίας.

Η ανεργία, τώρα στο 4%, προβλέπεται να κλείσει το 2025 στο 4,2%, υψηλότερα από το 4,1% στις προβλέψεις του Μαρτίου. Όσο για την οικονομία, η πρόβλεψη παραμένει σταθερή, στο 2,1% η ανάπτυξη για φέτος και στο 2% το επόμενο έτος.

Πάουελ: Δεν έχουμε ακόμη την εμπιστοσύνη για να μειώσουμε τα επιτόκια

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά και το τεστ για τη μείωση των επιτοκίων θα είναι η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται πιο κοντά στο στόχο του 2%, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ. Συνεπώς, προσέθεσε ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί την περιοριστική πολιτική της.

«Δεχόμαστε με ικανοποίηση τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό, ήταν καλύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν, θέλουμε και άλλα τέτοια στοιχεία, ωστόσο δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις προβλέψεις», υπογράμμισε ο Πάουελ.

Εάν όμως η οικονομία παραμένει ανθεκτική και ο πληθωρισμός επίμονα υψηλός, ο Πάουελ διαμήνυσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. «Αυτό που έχει σημασία είναι ο δρόμος της νομισματικής πολιτικής και όχι η πρώτη μείωση ξεχωριστά», σημείωσε.

Εξήγησε ότι οι προβλέψεις της Fed δεν αποτελούν πλάνο ούτε και κάποιο είδος απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι και μέχρι στιγμής φέτος δεν έχουμε αρκετή εμπιστοσύνη για μείωση του πληθωρισμού ώστε να μειώσουμε τα επιτόκια. Ο Πάουελ ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί στενά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, παρότι έχει αποκλιμακωθεί αξιοσημείωτα. Απέδωσε τη βελτίωση του πληθωρισμού κυρίως στη θετική εικόνα της προσφοράς, χωρίς να γνωρίζει, όπως είπε, εάν έχει βελτιωθεί ο παράγοντας ζήτηση. Επίσης, διαπιστώνει ότι οι πολίτες αρχίσουν να συμφιλιώνονται με την ιδέα ότι τα επιτόκια δεν θα επιστρέψουν στα χαμηλά προ της πανδημίας επίπεδα.

Στο ερώτημα σε ποιό επίπεδο θα διαμορφωθεί το ουδέτερο επιτόκιο, είναι κάτι που όλοι ζητούμε απάντηση, ενώ στο ερώτημα για το εάν η πολιτική μας είναι αρκετά περιοριστική θα απαντήσουμε εν καιρώ. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα ενδείξεις υποδηλώνουν ότι είναι αρκετά περιοριστή και ότι έχει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, εκτιμά ότι θα παραμείνει ισχυρή και οδεύει στα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία. Τα στοιχεία Απριλίου και Μαίου για την απασχόληση ήταν δυναμικά, όμως υπάρχουν καλύτερες ισορροπίες στην αγορά εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν υψηλές.

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και γι΄αυτό ο Πάουελ είπε ότι χρειάζονται διαδοχικά στοιχεία για την απασχόληση για τρεις έως έξι μήνες. «Προσαρμόζουμε τη νομισματική πολιτική στην οικονομια που έχουμε και στις στρεβλώσεις που παρουσιάζει», σημείωσε.

Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην αγορά στέγης είναι περίπλοκη και ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για το συγκεκριμένο κλάδο είναι να μειώσουμε τον πληθωρισμό.

ADVERTISEMENT
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι είναι είναι σε καλή κατάσταση, παραμένει υγιές, ισχυρό και καλά κεφαλαιοποιημένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ