J.P.Morgan: Bλέπει «προκλητικό» σκηνικό για τις μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2024

 J.P.Morgan: Bλέπει «προκλητικό» σκηνικό για τις μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2024

Υποβάθμισε την ευρωπαϊκή λιανική πώληση τροφίμων, τα ξενοδοχεία και τα ταξίδια και τους ημιαγωγούς σε "underweight"

Η J.P.Morgan αναμένει ότι η οικονομική αβεβαιότητα θα θολώσει τις προοπτικές για επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς οι επενδυτές αναζητούν σαφήνεια σχετικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

"Οι μετοχές πιθανότατα θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν την προσαρμογή των κερδών, καθώς η δραστηριότητα επιβραδύνεται. Πιστεύουμε ότι η ανταμοιβή κινδύνου για τις μετοχές θα αρχίσει να βελτιώνεται θεμελιωδώς μόλις προχωρήσει η (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) με περικοπές επιτοκίων", επισημαίνουν οι αναλυτές στρατηγικής της J.P.Morgan, με επικεφαλής τον Mislav Matejka .


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed τιμολογούνται πλέον σε περισσότερες από εκατό μονάδες βάσης (bps) περικοπών το 2024 και με πιθανότητα 40% να ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

Η αύξηση των κερδών στην Ευρώπη θα είναι σταθερή το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ύφεση, ανέφερε η J.P.Morgan, προειδοποιώντας ότι οι προσδοκίες για εκ νέου επιτάχυνση της εταιρικής ανώτατης γραμμής και των περιθωρίων θα αμφισβητηθούν λόγω της αποδυνάμωσης των τιμών και του όγκου.

Διατηρούν μια "underweight" θέση στις ευρωπαϊκές μετοχές, αλλά σημειώνουν ότι δεν είναι ακριβές, ειδικά σε σύγκριση με τις εκτεταμένες αποτιμήσεις στις μετοχές των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 7,6% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με άλμα 18,5% του δείκτη S&P 500.

Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιστροφή της υποβαθμισμένης γνώμης τους για τις ευρωπαϊκές μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του 2024, δήλωσε ο Matejka.

Σε επίπεδο κλάδου, η J.P.Morgan υποβάθμισε την ευρωπαϊκή λιανική πώληση τροφίμων, τα ξενοδοχεία και τα ταξίδια και τους ημιαγωγούς σε "underweight".

Το λιανικό εμπόριο τροφίμων είναι πιθανό να δει αυξημένο ανταγωνισμό τιμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους το 2024, ενώ οι ανησυχίες για την τιμολόγηση, τους όγκους και τα αποθέματα θα μπορούσαν να πλήξουν τις μετοχές των chip, δήλωσε η J.P.Morgan.


Η τράπεζα συνεχίζει να διατηρεί μια "overweight" θέση στις μετοχές της Ιαπωνίας. Βλέπουν μια «πιο ρεαλιστική ευκαιρία» για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών να έχουν δυνητικά καλύτερες επιδόσεις, ειδικά εάν η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας εκπλήξει ανοδικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ