Amundi : Ο κολοσσός των ευρωπαϊκών ταμείων επιστρέφει στην τουρκική λίρα

 Amundi : Ο κολοσσός των ευρωπαϊκών ταμείων επιστρέφει στην τουρκική λίρα


Η JPMorgan συνέστησε τις συναλλαγές προθεσμιακών συναλλαγματικών ισοτιμιών FX τις τελευταίες εβδομάδες και τόσο αυτή όσο και η ανταγωνίστρια Goldman Sachs προωθούν επιθετικά τουρκικά κρατικά ομόλογα διάρκειας 1-10 ετών

 

H Amundi, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης και μεταξύ των κορυφαίων 10 στον κόσμο, έχει αρχίσει να στρέφει την προσοχή του στην τουρκική λίρα, έχοντας εντυπωσιαστεί από τις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας από τις εκλογές στα μέσα του έτους.

Η εταιρεία με έδρα το Παρίσι, η οποία έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έχει προχωρήσει ακόμη, δεδομένης της συνεχιζόμενης πτώσης της λίρας, αλλά λέει ότι έχει κάνει το πρώτο της βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αντιστρέφοντας τα μακροχρόνια στοιχήματα έναντι του νομίσματος.

Ο Σεργκέι Στριγκό, ο επικεφαλής του τμήματος Σταθερού Εισοδήματος Αναδυόμενων Αγορών της Amundi, δήλωσε ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα στο 40% στην Τουρκία ήταν «πολύ θετική» και ένδειξη της σοβαρότητάς της στην αντιμετώπιση του προβλήματος του πληθωρισμού.

«Ξεκινήσαμε να καλύπτουμε underweight σε τουρκικές λίρες πριν από μερικές εβδομάδες», είπε ο Στριγκό στο Reuters, αναφερόμενος στη διαδικασία να έχουμε πιο θετική άποψη για το νόμισμα.

«Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να αυξήσουμε την κατανομή, αλλά είναι σίγουρα στην οθόνη του ραντάρ μας».

Έχοντας δει τη διεθνή όρεξη για επενδύσεις στην Τουρκία να υποχωρήσεί από τη σχεδόν 85% βουτιά της αξίας της λίρας τα τελευταία πέντε χρόνια, πιο θετικές κινήσεις από εταιρείες βαρέων βαρών όπως η Amundi θα θεωρηθούν ως μήνυμα ελπίδας.

Μετά την επανεκλογή του τον Μάιο, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έφερε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο και μια κεντρική τράπεζα που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν χρόνια ανορθόδοξης χάραξης πολιτικής, υιοθετώντας επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Έχουν επίσης αρχίσει να χαλαρώνουν τους αυστηρούς κανονισμούς της πολιτείας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανοικοδόμηση των εξαντλημένων αποθεμάτων που έχουν εξαλειφθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Amundi, αν και το πρώτο μεγάλο fund που ανακοίνωσε επίσημα τη στροφή του, δεν είναι μόνη, σύμφωνα με άλλους ξένους επενδυτές και τραπεζίτες.

Η επενδυτική τράπεζα JPMorgan συνέστησε τις συναλλαγές προθεσμιακών συναλλαγματικών ισοτιμιών FX τις τελευταίες εβδομάδες και τόσο αυτή όσο και η ανταγωνίστρια Goldman Sachs προωθούν επιθετικά τουρκικά κρατικά ομόλογα διάρκειας 1-10 ετών, σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές.

Ωστόσο, τα σημάδια του απρόβλεπτου Ερντογάν - συμπεριλαμβανομένης της απόλυσης τεσσάρων διευθυντών κεντρικών τραπεζών τα τελευταία τέσσερα χρόνια - σημαίνει ότι τα διεθνή κεφάλαια κατέχουν λιγότερο από το 1% των κρατικών ομολόγων που εκφράζονται σε λίρες. «Θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες για το 2024», είπε ο Strigo, αναφερόμενος σε μια πιθανή μαζική επιστροφή των επενδυτών, εάν η αλλαγή πολιτικής παραμείνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ