JP Morgan: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Διατηρεί τις overweight συστάσεις

JP Morgan: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Διατηρεί τις overweight συστάσεις

Η JPM εκτιμά ότι το consensus των αναλυτών εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την πορεία των ελληνικών τραπεζών και υποεκτιμά τις μελλοντικές επιδόσεις

H J.P. Morgan διατηρεί τις overweight συστάσεις και για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες με μέσο όρο ανόδου 55%. Στη Eurobank βλέπει 51% ανοδικό περιθώριο και επισημαίνει τον υψηλό δείκτη απόδοσης RοTE, τα υψηλά κεφάλαια, τη δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου και την αύξηση για τα κέρδη ανά μετοχή από τη συναλλαγή με την Ελληνική Τράπεζα που δεν φαίνεται να είναι στην τιμή, στην Εθνική Τράπεζα 47% ανοδικό περιθώριο για τον ανώτερο ισολογισμό της, ενώ χαρακτηρίζει ως value plays τις επιλογές των Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank (με 62% και 64% ανοδικό περιθώριο αντίστοιχα).

Οι νέες τιμές στόχοι για τις τράπεζες είναι για την Alpha Bank 2,20 ευρώ από 2 ευρώ πριν, για τη Eurobank σε 2,25 ευρώ από 1,90 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα σε 8,10 ευρώ από 7,30 ευρώ και τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς 4,65 ευρώ από 3,90 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Η πρόσφατη υποχώρηση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αντανακλά την αποκόμιση κερδών μετά από μια ισχυρή ετήσια επίδοση (δείκτης των ελληνικών τραπεζών +48% έναντι 13% / 18% για τις τράπεζες των δεικτών SX7P / CEEMEA Banks), καθώς και τα πρόσφατα αρνητικά πρωτοσέλιδα, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Η JPM εκτιμά ότι το consensus των αναλυτών εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει πλήρως την πορεία των ελληνικών τραπεζών και υποεκτιμά τις μελλοντικές επιδόσεις του κλάδου σε επίπεδο εσόδων, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της αύξησης των δανείων, τους χαμηλούς δείκτες χορηγήσεων ως προς τις καταθέσεις αλλά και τον περιορισμένο οριακό ανταγωνισμό. Η ίδια είναι πάνω από το consensus κατά 3% / 9% / 8% στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) την περίοδο 2023-2025 και σε συνδυασμό με την προσεκτική διαχείριση του κόστους και την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου, εκτιμά ότι οι τράπεζες θα παραγάγουν 10,6% μέσο όρο ROTE το 2025.

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα της τάξεως των 4,5 -5,5 φορών σε όρους P/E και 0,45-0,7 φορές σε όρους Ρ/TBV το 2024. Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση 59% σε ετήσια βάση του NII το α’ εξάμηνο λόγω της ταχείας μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στην πλευρά του ενεργητικού (μετακύλιση δανείων 70%-80%) και περιορισμένη ανατιμολόγηση του παθητικού (beta καταθέσεων 13%), οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του 65%/30% στις αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) για το 2023E-2024. Ο κύκλος των κερδών με γνώμονα το NII πιθανότατα θα επιβραδυνθεί από εδώ και πέρα (εκτίμηση JPM για το NII +0%/-5% για το 2024/25), αλλά οι προσδοκίες του consensus εξακολουθούν να είναι χαμηλές λαμβάνοντας υπόψη τα διαρθρωτικά θεμέλια του τομέα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν έκθεση σε δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες (1,7% των συνολικών δανείων) και έχουν παγώσει τις αποπληρωμές δανείων, τους πλειστηριασμούς και άλλες νομικές διαδικασίες για φέτος και ανακοίνωσαν επίσης μια εφάπαξ πληρωμή-δωρεά ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τον πληγέντα πληθυσμό.

Ο συνολικός αντίκτυπος φαίνεται να περιορίζεται προς το παρόν, αλλά αντανακλώντας τους κινδύνους επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού, η JPM αυξάνει την εκτίμησή της για το 2023-2025 σε CoR για 80 μ.β. κατά μέσο όρο (έναντι περίπου 60 μ.β. κανονικοποιημένων προβλέψεων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ