Έρευνα BIS: Είκοσι τέσσερις κεντρικές τράπεζες θα έχουν ψηφιακά νομίσματα έως το 2030

Έρευνα BIS: Είκοσι τέσσερις κεντρικές τράπεζες θα έχουν ψηφιακά νομίσματα έως το 2030

Τα περισσότερα από τα νέα Ψηφιακά Νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) θα εμφανιστούν στον χώρο λιανικής

 

Περίπου δώδεκα κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες και προηγμένες οικονομίες αναμένεται να έχουν ψηφιακά νομίσματα σε κυκλοφορία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μελετούν και εργάζονται σε ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους για λιανική χρήση για να αποφύγουν να αφήσουν τις ψηφιακές πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα εν μέσω επιταχυνόμενης μείωσης των μετρητών. Ορισμένοι εξετάζουν επίσης εκδόσεις χονδρικής για συναλλαγές μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα περισσότερα από τα νέα Ψηφιακά Νομίσματα της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) θα εμφανιστούν στον χώρο λιανικής, όπου έντεκα κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ενώσουν τις αντίστοιχες εταιρίες στις Μπαχάμες, την Ανατολική Καραϊβική, την Τζαμάικα και τη Νιγηρία που ήδη τρέχουν ζωντανά ψηφιακά νομίσματα λιανικής, σύμφωνα με την BIS στην έρευνά της από 86 κεντρικές τράπεζες που διενεργήθηκαν στα τέλη του 2022.

Από την πλευρά της χονδρικής, η οποία στο μέλλον θα μπορούσε να επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν πρόσβαση σε νέες λειτουργίες χάρη στη tokenisation, εννέα κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν CBDC, ανέφερε η BIS.

«Η ενίσχυση των διασυνοριακών πληρωμών είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς του έργου των κεντρικών τραπεζών για τα CBDC χονδρικής», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι θα εκδώσει ένα CBDC χονδρικής στο ψηφιακό κέντρο της Ελβετίας ως μέρος πιλοτικού, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεκινήσει το ψηφιακό πιλοτικό της ευρώ πριν από μια πιθανή κυκλοφορία το 2028. Οι πιλοτικές δοκιμές στην Κίνα τώρα φτάνουν τα 260 εκατομμύρια άτομα και δύο άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, η Ινδία και η Βραζιλία, σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν ψηφιακά νομίσματα το επόμενο έτος.
Η BIS εκτιμά επίσης ότι το μερίδιο των κεντρικών τραπεζών στην έρευνά της που ασχολούνταν με κάποια μορφή CBDC είχε αυξηθεί στο 93%, με το 60% να λέει ότι η εμφάνιση σταθερών νομισμάτων και άλλων κρυπτοστοιχείων είχε επιταχύνει τη δουλειά τους.

Τους τελευταίους 18 μήνες σημειώθηκε αναταραχή στην αγορά crytpo, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας του TerraUSD, ενός μη υποστηριζόμενου stablecoin, τον Μάιο του 2022, της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου Crytpo FTX τον Νοέμβριο και της χρεοκοπίας τραπεζών όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank, που εξυπηρετούσαν παρόχους κρυπτογράφησης.
Αν και αυτές οι εξελίξεις δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές, οδήγησαν σε ξεπούλημα σε πολλαπλά κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία.

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η κεντρική τους τράπεζα ή άλλα ιδρύματα στη δικαιοδοσία τους πραγματοποίησαν πρόσφατα μια μελέτη σχετικά με τη χρήση σταθερών κερμάτων και άλλων κρυπτοστοιχείων μεταξύ των καταναλωτών ή των επιχειρήσεων, διαπίστωσε η έρευνα.

«Εάν χρησιμοποιούνται ευρέως για πληρωμές, τα κρυπτοσυστήματα συμπεριλαμβανομένων των stablecoins μπορεί να αποτελούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε η έκθεση BIS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ