ΕΕ: Συμφωνία για το τελικό σκέλος των κανόνων κεφαλαίου των τραπεζών «Βασιλεία ΙΙΙ»

 ΕΕ: Συμφωνία για το τελικό σκέλος των κανόνων κεφαλαίου των τραπεζών «Βασιλεία ΙΙΙ»

 

Το πακέτο περιλαμβάνει νέα στοιχεία για την προστασία των τραπεζών από τους κινδύνους του κλάδου κρυπτογράφησης και τη διασφάλιση βελτιωμένων αναφορών και γνωστοποιήσεων από τις τράπεζες σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία την Τρίτη για την εφαρμογή της τελευταίας παρτίδας αυστηρότερων κανόνων τραπεζικού κεφαλαίου που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία, με προσθήκες για τον περιορισμό των κινδύνων από τον τομέα των κρυπτονομισμάτων.
Το υπόλοιπο σκέλος της παγκόσμιας συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ», που συμφωνήθηκε μεταξύ της G20 και άλλων εθνών, περιλαμβάνει διασφαλίσεις όπως τα όρια στις μεγάλες τράπεζες που χρησιμοποιούν τα δικά τους εσωτερικά μοντέλα για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων οι επιπτώσεις κυμάνθηκαν στην Ευρώπη, και η αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έριξαν τα φώτα της δημοσιότητας στο τραπεζικό κεφάλαιο και τη ρευστότητα.

"Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το φως εξωτερικών κρίσεων ή καταστροφών", δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σβάντεσον, υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

Η συμφωνία μεταξύ των κρατών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενσωματώνεται σε ορισμένα στοιχεία της συμφωνίας της Βασιλείας ΙΙΙ από το 2025, δύο χρόνια μετά την προθεσμία που συμφωνήθηκε παγκοσμίως.
Το πακέτο περιλαμβάνει νέα στοιχεία για την προστασία των τραπεζών από τους κινδύνους του κλάδου κρυπτογράφησης και τη διασφάλιση βελτιωμένων αναφορών και γνωστοποιήσεων από τις τράπεζες σχετικά με τα ορυκτά καύσιμα.

Αυξάνει επίσης τις απαιτήσεις για τα υποκαταστήματα τρίτων ή τρίτων χωρών της ΕΕ και την εποπτεία των δραστηριοτήτων τους στο μπλοκ, ένα ζήτημα που έχει έρθει στο προσκήνιο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Υπάρχουν επίσης νέοι κανόνες που διασφαλίζουν ότι τα ανώτερα στελέχη στις τράπεζες είναι « κατάλληλα» για τη δουλειά.

Η ΕΕ είναι η πρώτη μεγάλη δικαιοδοσία που κατέληξε σε συμφωνία για τους υπόλοιπους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, μετά τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Διασφαλίσαμε ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά από διασφαλίσεις που θα επιτρέψουν στους ευρωπαίους νομοθέτες να επανεξετάσουν αυτή τη νομοθεσία εάν προκύψουν ανισότιμοι όροι ανταγωνισμού μετά την εφαρμογή του προτύπου της Βασιλείας από άλλες δικαιοδοσίες», δήλωσε ο Gilles Boyer, Γάλλος μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ