ΕΚΤ: Προετοιμάζεται για τη νέα εποχή του ακριβού χρήματος

 ΕΚΤ: Προετοιμάζεται για τη νέα εποχή του ακριβού χρήματος

Συνάντηση στο Ελσίνκι για να συζητηθεί το νέο πλαίσιο Ορισμένοι τάσσονται υπέρ της μη αποζημίωσης των υποχρεωτικών αποθεματικών

 

Ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντώνται στο Ελσίνκι αυτήν την εβδομάδα για να εργαστούν σε ένα νέο πλαίσιο για τον έλεγχο του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού, ένα ακόμη βήμα προς τον τερματισμό σχεδόν μιας δεκαετίας εύκολου χρήματος, ανέφεραν πέντε πηγές στο Reuters.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Λειτουργίας Αγοράς, που αποτελείται από προσωπικό της ΕΚΤ και των 20 εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, πραγματοποιείται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συγκεντρώνονται στη Σίντρα της Πορτογαλίας για ένα ετήσιο φόρουμ που φιλοξενεί η κεντρική τράπεζα.

Στη Φινλανδία, το προσωπικό θα εξετάσει πώς πρέπει να λειτουργεί η ΕΚΤ τώρα που ο πληθωρισμός και τα επιτόκια είναι υψηλά και οι προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης των τιμών εμποδίζονται από περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια ευρώ πλεονάζουσας ρευστότητας που περιστρέφεται γύρω από το τραπεζικό σύστημα - κληρονομιά μιας δεκαετίας κρίσης.

Η επιτροπή θα εργαστεί για το πώς να προετοιμαστεί για ένα σενάριο στο οποίο η ρευστότητα είναι λιγότερο άφθονη, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστεί να δανειστούν μετρητά από την ΕΚΤ, όπως έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει, για να χρηματοδοτήσουν τον δικό τους δανεισμό.

Η συζήτηση περιλαμβάνει τη λήψη απόφασης για τον τρόπο αμοιβής των τραπεζών για τα ελάχιστα και τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους, ανέφεραν δύο από τις πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Επί του παρόντος, τα ελάχιστα αποθεματικά αμείβονται με το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, τώρα στο 3,5% μετά από μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων για την εξομάλυνση του πληθωρισμού.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν ότι το επιτόκιο καταθέσεων πρέπει να μηδενιστεί στα υποχρεωτικά αποθεματικά, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους από τις κεντρικές τράπεζες που πληρώνουν επί του παρόντος στους εμπορικούς δανειστές, αλλά δυνητικά αμβλύνοντας τον αντίκτυπο των αυξήσεων επιτοκίων.
Τα πλεονάζοντα αποθεματικά θα εξακολουθούσαν να υπολογίζονται με το επιτόκιο καταθέσεων.


Οι πέντε πηγές ανέφεραν ότι το προσωπικό θα εξετάσει επίσης επιλογές για την προσαρμογή του «διάδρομου» μεταξύ των τριών επιτοκίων της ΕΚΤ και θα προετοιμαστεί για μια αναθεώρηση που έχει υποσχεθεί φέτος για το ευρύτερο λειτουργικό πλαίσιο.

Η ΕΚΤ πληρώνει επί του παρόντος στις τράπεζες 3,5% επί των καταθέσεών τους, ενώ μπορούν να δανειστούν από την κεντρική τράπεζα με επιτόκια 4% για μια εβδομάδα - το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης ή επαναχρηματοδότηση - ή 4,25% σε μια νύχτα.

Η μείωση αυτής της ασυμμετρίας θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει οποιαδήποτε κίνηση ως πρόωρη, ανέφεραν οι πηγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ