Ελβετία: Η SNB θα λανσάρει πιλοτικό ψηφιακό νόμισμα

 Ελβετία: Η SNB θα λανσάρει πιλοτικό ψηφιακό νόμισμα

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μελετούν τις ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους για να αποφύγουν να αφήσουν τις ψηφιακές πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η μείωση των μετρητών έχει επιταχυνθεί σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της πανδημίας COVID-19

 

 

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) πρόκειται να εκδώσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) στο ψηφιακό κέντρο SIX της Ελβετίας ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας σε συνέδριο στη Ζυρίχη τη Δευτέρα. .

"Αυτό δεν είναι απλώς ένα πείραμα, θα είναι πραγματικά χρήματα ισοδύναμα με τα τραπεζικά αποθέματα και ο στόχος είναι να δοκιμαστούν πραγματικές συναλλαγές με συμμετέχοντες στην αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος Thomas Jordan στο Point Zero Forum.

Ο Jordan είπε ότι το πιλοτικό έργο, το οποίο θα ξεκινήσει "σύντομα", προοριζόταν αυτή τη στιγμή να είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μελετούν τις ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους για να αποφύγουν να αφήσουν τις ψηφιακές πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η μείωση των μετρητών έχει επιταχυνθεί σε ορισμένες περιπτώσεις λόγω της πανδημίας COVID-19.

Σε αντίθεση με τα CBDC χονδρικής που χρησιμοποιούν χρεόγραφα με διακριτικά, η SNB είναι από καιρό προσεκτική σχετικά με τη χρήση των δημόσιων ή λιανικών CBDC.

Ο Jordan δήλωσε ότι ανησυχεί για τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να έχουν τα CBDC λιανικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ η χρήση τους ήταν πιο δύσκολο να ελεγχθεί.

«Δεν αποκλείουμε ότι δεν θα εισαγάγουμε ποτέ λιανικά [CBDCs], ωστόσο είμαστε λίγο συνετοί αυτή τη στιγμή», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ