Mισό τρισ. ευρώ απειλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες και δοκιμάζει τις αντοχές τους - Πόσο θα πιεστούν

Mισό τρισ. ευρώ απειλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες και δοκιμάζει τις αντοχές τους - Πόσο θα πιεστούν

Οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, ενώ οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν από κοντά

Την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα δοκιμάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ζητά από τις τράπεζες να αποπληρώσουν με τη μία φθηνά δάνεια της πανδημικής εποχής, ύψους περίπου μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Τα περίπου 4 τρισ. ευρώ της πλεονάζουσας ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα αναμένεται να περιορίσουν τις επιπτώσεις της γιγαντιαίας αποπληρωμής, όμως μεμονωμένες τράπεζες και χώρες ενδέχεται να δεχθούν πιέσεις, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο οικονομολόγους και αναλυτές. Οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, ενώ οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν από κοντά, σύμφωνα με την ανάλυση του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Το ύψος του δανεισμού των ιταλικών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω των προγραμμάτων TLTRO ξεπερνά την πλεονάζουσα ρευστότητα που αυτές έχουν «παρκάρει» στην ΕΚΤ, κάτι που σημαίνει ότι κάποιες τράπεζες θα χρειαστεί να αντλήσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια. Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα πλεονάζοντα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών είναι λίγο-πολύ όσα χρωστάνε στην ΕΚΤ.

Συνολικά 476,8 δισ. ευρώ από δάνεια TLTRO πρέπει να αποπληρωθούν στις 28 Ιουνίου, με τον οικονομολόγο της UBS Reinhard Cluse, να εκτιμά ότι συγκεκριμένα ονόματα στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να πιεστούν. «Στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα νούμερα είναι ξεκάθαρα. Αλλά ακόμα και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να υπάρχουν τράπεζες που δανείστηκαν περισσότερα από τα αποθεματικά τους στην ΕΚΤ», σημειώνει ο οικονομολόγος.

H EKT αφήνει τα δάνεια TLTRO να λήξουν, στην προσπάθειά της να συρρικνώσει τον φουσκωμένο ισολογισμό της, καθώς θεωρεί ότι δεν χρειάζεται πια να στηρίζει τις τράπεζες, τώρα που η πανδημία έχει περάσει. Όμως, αξιωματούχοι της εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το υψηλότερο κόστος δανεισμού στις τράπεζες με την πιο περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές χρήματος, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ο Andrea Enria, υπεύθυνος για την εποπτεία των τραπεζών, είπε τον περασμένο μήνα ότι κάποια ονόματα έχουν «σημαντική εξάρτηση» από τα TLTROs.

Οι ιταλικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να αντλήσουν περίπου 35 δισ. ευρώ το 2023 και άλλα 75 δισ. ευρώ για να προετοιμαστούν για περαιτέρω αποπληρωμές δανείων TLTRO το 2024, σύμφωνα με την NatWest Markets. «Κάποιοι οργανισμοί, πιθανότατα οι μικρότερες τράπεζες, θα έχουν στενότητα ρευστότητας ακόμα και βραχυπρόθεσμα», εκτιμά ο οίκος.

Τα καλά νέα είναι ότι οι τράπεζες έχουν αρκετές επιλογές για εναλλακτική χρηματοδότηση, μέσω της αγοράς ρέπο και της αγοράς ομολόγων.

Πάντως, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο παρέμβασης της ΕΚΤ για τη στήριξη τραπεζών που ενδεχομένως να δυσκολευτούν. «Αν η ΕΚΤ θέλει να είναι ασφαλής, θα προσφέρει ένα LTRO περίπου στο επιτόκιο των καταθέσεων», λέει ο Cluse της UBS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ