Vodafone και Wind εις σάρκαν μίαν;

Vodafone και Wind εις σάρκαν μίαν;
Η επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι Vodafoneκαι Windθα κατεβαίνουν από κοινού στη μάχη για τη διεκδίκηση της FORTHnetκόντρα στον ΟΤΕ, έρχεται να αναζωπυρώσει τα σενάρια περί «σύμπλευσής» των δύο εταιρειών, γιατί όχι και περί «γάμου». Ήδη τα δίκτυα είναι κοινά, τι θα συμβεί αν και η παροχή υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης γίνει κοινή;

Vodafone και Wind ελέγχουν το 48% της αγοράς κινητής τηλεφωνίας με την Cosmoteνα κατέχει το 52%. Στη σταθερή τηλεφωνία η Vodafoneκινείται μέσω της HellasOnLine (επίκεινται πλέον οι ανακοινώσεις για την οριστικοποίηση της εξαγοράς) και διαθέτει περίπου 530.000 πελάτες ενώ η Windέχει 445.000 πελάτες. Αν λοιπόν το κοινό σχήμα επιτύχει στο να αποκτήσει την FORTHnetθα βρεθεί να ελέγχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και φυσικά τους εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές της Nova.

Συμπέρασμα: αν οι Άραβες πουλήσουν τις μετοχές τους στα 1,7-1,9 ευρώ κάνοντας δεκτή την προσφορά (μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες ΕΔΩ) η Vodafoneκαι η Windθα έχουν κοινά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, κοινή πηγή παροχής υπηρεσιών για τη συνδρομητική τηλεόραση, και εκατοντάδες χιλιάδες κοινούς πελάτες σταθερής τηλεφωνίας. Τι θα απομένει; Οι πελάτες της κινητής τηλεφωνίας

Πηγές από το στρατόπεδο Wind-Vodafoneαποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο επίπεδο. Επισημαίνουν ότι τόσο η Vοdafoneόσoκαι η Windαντλούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους από την κινητή τηλεφωνία στην οποία –παρά τις πιέσεις των τελευταίων ετών- εξακολουθούν να υπάρχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Έτσι, υποστηρίζουν ότι οι δύο εταιρείες θα εξακολουθήσουν να ανταγωνίζονται στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Όπως και να’ χει οι εξελίξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών θα είναι ραγδαίες. Όχι όμως και άμεσες καθώς από το στρατόπεδο της FORTHnet προκύπτει ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν οι οικονομικές μελέτες (αποτίμηση Nova, αποτίμηση FORTHnet, μελέτη επιπτώσεων σε επίπεδο ανταγωνισμού) και μετά θα υπάρξει απάντηση είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Θ.Τσ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ