Η Vodafone η συμφωνία με την HOL και το κυνήγι του ενός δις ευρώ

Η Vodafone η συμφωνία με την HOL και το κυνήγι του ενός δις ευρώ
Ενώ οι μέτοχοι της FORTHnetκαλούνται να απαντήσουν στον ΟΤΕ επί της πρότασης εξαγοράς της NOVA, στο στρατόπεδο της Vodafone οι διεργασίες κορυφώνονται. Τα λεφτά που αναζητούνται είναι πολλά και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Από τη στιγμή που ο ΟΤΕ χτύπησε την πόρτα της FORTHnetγια να εξαγοράσει την Nova, η Vodafoneβρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να δει τον βασικό της ανταγωνιστή να απομακρύνεται με ταχύτητα …φωτός. Πολύ απλά διότι ο ΟΤΕ θα βρεθεί να ελέγχει πάνω από 800.000 συνδρομητές payTVτους οποίους μάλιστα –και είναι λογικό και αναμενόμενο- θα αρχίσει να «βομβαρδίζει» με προσφορές προκειμένου να τους προσφέρει και υπηρεσίες τηλεφωνίας και υπηρεσίες internet. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, τότε η Vodafoneθα έχει ως μοναδική λύση για να μπει στην αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας είτε την ανάπτυξη μιας καινούργιας πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης, είτε την ενίσχυση της HellasOnLine. Αυτά όμως χρειάζονται χρόνο (ο ΟΤΕ «ξόδεψε» πάνω από δύο χρόνια και περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ για να φέρει 285.000 συνδρομητές στον OTETV) και ο χρόνος δεν είναι κάνει που διαθέτουν οι «παίκτες» στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Ένα σοβαρό ενδεχόμενο, είναι η Vodafoneνα κατέβει με αντιπροσφορά είτε για την NOVAείτε για την FORTHnet (σ.σ στελέχη της αγοράς μας θυμίζουν ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει ούτως ή άλλως προγραμματίσει να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην Ελλάδα κάτι για το οποίο ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της Vodafoneστο Μέγαρο Μαξίμου). Τι όμως πρέπει να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση;

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Vodafoneπριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση για την FORTHnet(στην οποία έχει ήδη παρουσία ως μέτοχος μαζί με την Wind) θα πρέπει να ολοκληρώσει την εξαγορά της HellasOnLineμε την οποία επίσης έχει μετοχική συνεργασία. Αυτό θα «κοστίσει» (σε ανάληψη δανειακών υποχρεώσεων και καταβολή μετρητών στους μετόχους της HOLκαι κυρίως στον Κόκκαλη) κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, το τίμημα για την FORTHnet (και πάλι σε δάνεια και μετρητά) θα είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του δικτύου 4Gαλλά και το ψηφιακό μέρισμα, τότε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μπορεί να αποδειχτεί και λίγο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ