Deal τραπεζών, εταιρειών κινητής φέρνουν τα «πορτοφόλια-κινητά»

Deal τραπεζών, εταιρειών κινητής φέρνουν τα «πορτοφόλια-κινητά»
Οι επιχειρηματικές συμφωνίες έκλεισαν – οι νέες υπηρεσίες ξεκίνησαν σε πιλοτικό επίπεδο και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιούνται μαζικά. Τουλάχιστον αυτό προβλέπουν οι εμπλεκόμενοι. Θα ανταποκριθεί το κοινό;

Της Έφης Καραγεώργου.

Οι «ανέπαφες» συναλλαγές μέσω τωνsmartκινητών τηλεφώνων που θα τα μετατρέψουν και σε ...«έξυπνα» ψηφιακά πορτοφόλια, έχουν μπει στην τελική ευθεία και αναμένεται ότι στις αρχές του 2016 θα περάσουν από την πιλοτική εφαρμογή στην ευρεία χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής δε θα χρειάζεται πλέον να έχει μαζί του πιστωτική κάρτα αφού η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται με το «διάβασμα» της συσκευής του από ειδικά τερματικά.

Σήμερα στην ελληνική αγορά τέτοιου είδους πιλοτικό πρόγραμμα για πληρωμές μέσω κινητού έχει ξεκινήσει ηVodafoneκαι η Alpha Bank σε συνεργασία με τη Visa Europe και τη First Data, ενώ σύντομα ανάλογα πιλοτικά προγράμματα θα λανσάρουν και οι άλλοι δύο πάροχοι κινητής τηλεφωνίας.

Οι πληροφορίες αναφέρεται, ότι η Cosmote έχει στα σκαριά συνεργασία με την Eurobank και τηMasterCard, για πιλοτικές αγορές μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ κάτι ανάλογο σχεδιάζει και ηWindμε την Τράπεζα Πειραιώς και τηMasterCard.

Και καθώς ταsmartphoneέχουν μεγάλη διείσδυση στην ελληνική αγορά, οι τράπεζες και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν όσο το δυνατό συντομότερο στη διάθεση της νέας υπηρεσίας.

Ήδη οι τράπεζες Πειραιώς,Alpha,Εθνική καιEurobankβρίσκονται σε συνομιλίες με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ώστε να προχωρήσουν οι ανέπαφες συναλλαγές μέσω κινητού.

Μάλιστα για το θέμα, ο γενικός διευθυντής τηςMasterCard,Αθ. Γεραμάνης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ανάφερε χαρακτηριστικά πως: τα δεδομένα αλλάζουν καθώς οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αποτελούν τους νέους «παίκτες» στον κλάδο των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Πως όμως θα προχωρήσουν οι ανέπαφες συναλλαγές;

Τα βασικά μοντέλα που εξετάζονται για την εφαρμογή του «ηλεκτρονικού» πορτοφολιού στη χώρα μας είναι δύο: Είτε θα χρησιμοποιείται η κάρταSIMγια την διασφάλιση των συναλλαγών, είτε θα υιοθετηθεί η τεχνολογία εξομοίωσης καρτών όπου τα στοιχεία της κάρτας και των συναλλαγών φιλοξενούνται στο cloud, αντί της κάρτας SIM ουσιαστικά χωρίς τη συμμετοχή των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία για τον χρήστη θα είναι ιδιαίτερα απλή καθώς το μόνο που θα χρειάζεται είναι μια συσκευή που να υποστηρίζει τεχνολογίαNFC (NearFieldCommunication).

Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο χρήστηςθα πλεισιάζει το κινητό του τηλέφωνο στο ειδικό τερματικόστα καταστήματα που θα διαθέτουν την απαραίτητη σήμανση χωρίς νααπαιτείται υπογραφή της απόδειξης συναλλαγής ή εισαγωγή του ΡΙΝ.Σημειώνουμε ότι ηMasterCardέχουν πιστοποιηθεί περίπου ογδόντα συσκευές.

Σημειώνουμε ότι στην τελική μορφή του ...κινητού πορτοφολιού ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να «περάσει» στο κινητό του μία ή περισσότερες χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες ακόμα και από διαφορετικές τράπεζες και θα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται και να επιλέγει ποια θα χρησιμοποιήσει μέσω μίας εφαρμογής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη και στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί από αρκετές τράπεζες κάρτες ανέπαφων συναλλαγών, η χρήση των οποίων κερδίζει διαρκώς έδαφος. Οι κάτοχοί τους μπορούν να τις χρησιμοποιούν σε περίπου 5.000 σημεία σε όλη τη χώρα στις ειδικές συσκευές -αναγνώστες για ανέπαφες συναλλαγές, ενώ στόχος είναι τα σημεία να διπλασιαστούν έως το τέλος του χρόνου.

Συνολικά υπολογίζεται ότι έχουν εκδοθεί περίπου 130.000 κάρτες ανέπαφων συναλλαγών και υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα φτάσει έως και τις 250.000 μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ