Σε θέσεις μάχης, ΟΤΕ, Wind, Vodafone, forthnet, Hol, Cyta

Σε θέσεις μάχης, ΟΤΕ, Wind, Vodafone, forthnet, Hol, Cyta
«Με το δάκτυλο στη σκανδάλη» ή για την ακρίβεια «σε αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας και ο ευρύτερος χώρος των τηλεπικοινωνιών.

Οι ηγέτες, Deutsche Telecom (ΟΤΕ), Wind και Vodafone, προχωρούν σε επενδύσεις αλλά και εξαγορές για να εδραιώσουν τα μερίδια της επόμενης μέρας. Τα κλειδιά της επικράτησης όμως κρατούν άλλοι. Η Forthnet που έγινε «πολύφερνη» νύφη κρατάει τα μυστικά του quad play, ενώ μικρότεροι παίκτες, όπως η Hellas On Line και η Cyta αργά η γρήγορα θα ενταχθούν στις περίπλοκες συμμαχίες των «μεγάλων».
Η πρόσφατη ίδρυση της Victus Networks, την οποία συνέστησαν από κοινού Wind και Vodafone είναι ένα σημείο των καιρών. Δύο μεγάλοι μονομάχοι αναμένοντας την καθοριστική σύγκρουση δεν χάνουν την ευκαιρία να... συνεργαστούν για κοινό όφελος.

Η Victus που διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες στους σταθμούς βάσης των δικτύων, θα δημιουργήσει νέες έμμεσες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ, ενώ την προσεχή τριετία θα επενδυθούν συνολικά 150 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 55 εκατ. στον τομέα των κατασκευών και τα 95 εκατ. στην αγορά σύγχρονου εξοπλισμού και σε νέες τεχνολογίες. Ο πραγματικός στόχος βέβαια είναι οι συνέργειες και η μείωση του λειτουργικού κόστους κάτι που είναι εκ των πραγμάτων απαραίτητο σε μια συρρικνούμενη αγορά που για τους κινητούς (μετά από επενδύσεις 6,5 δις.ευρώ) έχει επιστρέψει στα οικονομικά δεδομένα του 2002.

QUAD PLAY. Απόλυτα φυσιολογικό να χρειάζονται καθοριστικές κινήσεις για την επιβίωση και την επικράτηση την επόμενη μέρα. Και το κριτήριο όπως όλοι έχουν καταλήξει είναι το λεγόμενο quad play: η προσφορά υπηρεσιών φωνής, (σταθερής και κινητής) internet και συνδρομητικής τηλεόρασης σε ένα πακέτο.
Το ενδιαφέρον Wind και Vodafone για την αγορά αυτή είναι περισσότερο από δεδομένο. Η παροχή υπηρεσιών φωνής και internet θεωρείται κορεσμένη, με την εμπορική διαφοροποίηση ελάχιστη, όπως και τα περιθώρια κέρδους. Αντίθετα η προσφορά συνδρομητικού τηλεοπτικού «περιεχομένου», δίνει σημαντικά περιθώρια στρατηγικής ανάπτυξης. Στην ελληνική αγορά μόνο η Forthnet που κυριαρχεί μέσω της NOVA μπορεί να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες, ενώ ο ΟΤΕ μόλις πρόσφατα άρχισε να δομεί τον ανταγωνιστικό OTE TV.
Όποιος διασφαλίσει τη σύμπραξη της Forthnet θα αποκτήσει και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και για τα «μάτια» της Forthnet δόθηκε πραγματική μάχη. Πέρυσι το καλοκαίρι, οι πληροφορίες ότι η Forthnet βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις τόσο με την Hellas On Line, όσο και με τη Vodafone, κινητοποίησαν τη Wind. Οι «γαλάζιοι» με 15 εκατ. ευρώ απέσπασαν το 33% της Forthnet και απώτερο στόχο τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Αυτό τελικά δεν έγινε, αλλά η Wind ελέγχει πλέον την καταστατική μειοψηφία της Forthnet έχοντας ουσιώδη λόγο στις εξελίξεις. Πριν λίγους μήνες η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Forthnet έγινε αφορμή για την κίνηση των «κόκκινων» που με περίπου 10 εκατ. ευρώ, πήραν το μειοψηφικό 6,51%.
Για τη Forthnet πάντως το «κλειδί» κρατούν ακόμη οι Άραβες της Emirates International (ΕΙΤ), ελέγχοντας το 45%. Μαζί τους συνομιλεί τόσο η Wind όσο και η Vodafone.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝH

Στη Vodafone βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων και εστιάζουν στην HoL. Με την αγορά να έχει προεξοφλήσει την απόκτηση, η πρόσφατη ανακοίνωση της Intracom Holdings του ομίλου Κόκκαλη ότι «οι συζητήσεις των δύο πλευρών συνεχίζονται», απλά το επιβεβαιώνει... Το «deal» αφορά την εξαγορά του 57,2% που κατέχει η Intracom στη HoL από την Vodafone, η οποία έχει ήδη άλλο ένα μετοχικό πακέτο 18,43%.
Για την τιμή η αγορά πιθανολογεί τη μέση λύση. Αρχικά η Vodafone προσέφερε 80 εκατ. ευρώ και η Intracom ζήτησε 100 εκατ. ευρώ. Σίγουρα όμως πρέπει να συνυπολογίζεται ότι η Vodafone θέλει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν τη συμφωνία προκειμένου να μπει στο triple play, ενώ και η πλευρά της Intracom ποντάρει στη βελτίωση των λογιστικών της.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής θα δείξει και τις πραγματικές προθέσεις της Vodafone: Αν, δηλαδή, θα προχωρήσει σε αυτόνομη ανάπτυξη ή αν θα επιμείνει να αποκτήσει ρόλο στο σχήμα της Forthnet. Και ως προς ένα τέτοιο εγχείρημα, στο «κόκκινο μαγαζί» υποστηρίζουν ότι... λεφτά υπάρχουν. Τουλάχιστον στη μητρική που μετά την πώληση της Verizon στις ΗΠΑ έναντι 130 δις. δολ. προχωρεί σε εξαγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.

H CYTA

Από την προσοχή μας βέβαια δεν πρέπει να διαφεύγει η κυπριακή CYTA, το λεγόμενο «κίτρινο» μαγαζί, που μετά τις περιπέτειες στην Κύπρο -μετά την κατάρρευση λόγω της κρίσης βρέθηκε με νέο ΔΣ και ιδιωτικοποιείται- αναζητά λύσεις για το ελληνικό της κομμάτι, με επικρατέστερη την πώληση ή παραχώρηση της θυγατρικής. Οι πληροφορίες μιλούν για προχωρημένες επαφές για τη συνένωση της Cyta και της HoL. Με δεδομένες τις συνομιλίες HoL-Vodafone, αναμφίβολα οι επαφές CYTA-HoL, θα έχουν το «ΟΚ» της Vodafone. Την ίδια ώρα, η αποχώρηση 300 εργαζομένων της HoL που μεταφέρθηκαν στην 360 Connect δείχνει πως η εταιρεία ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο. Και δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής μας ότι στην κυπριακή αγορά (όπου ο πολυεθνικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός δεν διαθέτει αυτόνομη παρουσία), η συνεργασία του γίνεται μέσω της Cyta... Απόλυτα λογικό που η αγορά θεωρεί άμεσες τις εξελίξεις.

OTE
Ο ΟΤΕ φροντίζει να εδραιώνει τη θέση του. Με δεδομένο ότι κατέχει ήδη δεσπόζουσα θέση στην αγορά δεν μπορεί να παίξει στα παιχνίδια των εξαγορών. Έτσι φροντίζει τα μετόπισθεν κινούμενος με γνώμονα τη διασφάλιση της ηγετικής του θέσης.
Με το επενδυτικό του πρόγραμμα να φτάνει στα 1,2 δις. ευρώ μέχρι το 2017 (με το σημαντικότερο μέρος να κατευθύνεται σε δίκτυα Νέας Γενιάς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας) οι Γερμανοί θέλουν να γίνουν ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών έως το 2020. Την τελευταία πενταετία οι επενδύσεις του ΟΤΕ ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ και ήδη το ADSL είναι διαθέσιμο στο 91% του πληθυσμού της χώρας ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το δίκτυο FTTC-VDSL με τις οπτικές ίνες να φθάνουν σταδιακά στα νοικοκυριά με ταχύτητες έως 50 Mbps. Στην κινητή τηλεφωνία η COSMOTE διέθεσε πρώτη και αναπτύσσει με γοργούς ρυθμούς υπηρεσίες 4G, με την πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου να ξεπερνάει σε λιγότερο από 1 χρόνο το 50%. Την ίδια στιγμή έχει πετύχει αναχρηματοδότηση των δανείων του, και θετικά αποτελέσματα σε κέρδη και ταμειακές ροές, έχοντας την καλύτερη προετοιμασία στα μετόπισθεν.

Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά" που κυκλοφορεί σήμερα σε όλα τα περίπτερα της χώρας. Μην τη χάσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ