Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα το γ΄ τρίμηνο του 2016

Βελτιωμένο το οικονομικό κλίμα το γ΄ τρίμηνο του 2016
Οριακή βελτίωση εμφάνισε στο γ΄ τρίμηνο του 2016 ο δείκτης οικονομικού κλίματος μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων (CEO), σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στις 125 μονάδες, έναντι 123 του προηγούμενου τριμήνου. Σύμφωνα με την ΕΑΣΕ, η μικρή άνοδος του δείκτη αποτυπώνει τις συγκρατημένες προσδοκίες των CEOs λόγω των εκκρεμοτήτων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, επτά στους δέκα CEOs συμφωνούν ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα είναι μέτρια αποτελεσματική από την Ελληνική ΕταιρείαΣυμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων).

Σχεδόν έξι στους δέκα CEOs πιστεύουν ότι οι λόγοι παραμονής σε ισχύ των capital controls κατά ένα μέρος έχουν εκλείψει.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 138 μονάδες έναντι 134 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας, παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο έναντι του προηγούμενου τρίμηνου, ενώ παράλληλα το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε μειώθηκε σε 64% έναντι 67% το προηγούμενο τρίμηνο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. ΕΑΣΕ & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP Νικήτας Κωνσταντέλλος, η εξέλιξη του δείκτη οικονομικού κλίματος «εκφράζει την στασιμότητα και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων πολιτικής που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα εντός και εκτός της Ελλάδος και θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 27/09/2016 έως 10/10/2016, σε δείγμα 3.020 Διευθυνόντων Συμβούλων / Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.