Βουτιά στα έσοδα - "Δεν πληρώνει" το δημόσιο
Πλέον, ακόμη και ο αναθεωρημένος στόχος για εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% στο τέλος του έτους τίθεται εν αμφιβόλω. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, capital controls και φοροκαταιγίδας, τα φορολογικά έσοδα στο 5μηνο θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 20-22 δισεκατομμύρια ευρώ
Την τεράστια υστέρηση των φορολογικών εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών την αποδίδει:
Α) στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
Β) στην παράταση υποβολής δήλωσης και πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Γ) στη μη βεβαίωση και πληρωμή της α’ δόσης του ΕΝΦΙΑ 2015
Δ) στην μη είσπραξη εσόδων από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs) ύψους 1.724 εκατ. ευρώ.
Πλέον όμως, τίθεται θέμα εισπραξιμότητας όλων αυτών των φόρων οι οποίοι συμπιέζονται εισπραχθούν μέσα σε 4-5 μήνες.
Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 840 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 1.736 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και στόχου για έλλειμμα 1.375 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.712 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.279 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.988 εκατ. ευρώ. Είναι βέβαια σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έχει παραχθεί –και με δεδομένη τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων- λόγω της στάσης «δεν πληρώνω» που τηρεί το δημόσιο. Ήταν προγραμματισμένο να δαπανηθούν 32,191 δισεκατομμύρια ευρώ στο 7μηνο και τελικώς ξοδεύτηκαν μόλις 27,714 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 1.198 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1.372 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2.570 εκατ. ευρώ) και μειωμένες κατά 1.767 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.