Μπλόκο στις «φουσκωμένες» δαπάνες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

Μπλόκο στις «φουσκωμένες» δαπάνες για επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

Τα ηλεκτρονικά βιβλία «σβήνουν» τις διαφορές σε έσοδα και δαπάνες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

Τέλος στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες που εμφανίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να γλιτώνουν φόρο βάζουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ μηδενίζοντας σταδιακά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα επιτρεπτά ποσοστά αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που εμφανίζονται στην πλατφόρμα myDATA.

Από την 1η Οκτωβρίου 2024, η εφορία δεν θα δέχεται καμία απόκλιση στα δεδομένα των εσόδων ενώ για έξοδα θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Από τη 1η Ιανουαρίου 2025, τα μόνα έξοδα που θα γίνονται δεκτά θα είναι όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα myDATA.

Επισημαίνεται ότι στις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται έχουν περιοριστεί οι αποκλίσεις που μέχρι και το τέλος Ιουνίου έφθαναν στο 30% τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα.

Με τον τρόπο αυτό κλείνουν και τα τελευταία παράθυρα αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προ συμπληρωμένες, οι κωδικοί «κλειδωμένοι» και ο φόρος να υπολογίζεται αυτόματα.

Με το μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τις δαπάνες τους, ενώ αντίθετα θα μπορούν να δηλώσουν υψηλότερα έσοδα.

Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέσουν και άλλα έσοδα και να αυξήσουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν στην περίπτωση που έχουν εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).

Τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται χωρίς μεταβολή στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ, πράγμα που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ.

«Κλειδώνουν» οι κωδικοί του Ε3

Παράλληλα η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων για τις εισπράξεις από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών καθώς και για τις δαπάνες που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι θα ανοίξει το δρόμο για το κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3 με βάση το οποίο υπολογίζονται τα φορολογητέα κέρδη και το ύψος του φόρου εισοδήματος.

Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA διαμορφώνονται ως εξής:

  • 10% για τα έσοδα και 20% για τα έξοδα που αφορούν την περίοδο από 1η Ιουλίου 2024 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2024.
  • 0% για τα έσοδα και 5% για τα έξοδα για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024.
  • Από την 1 Ιανουαρίου 2025 δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Η απόλυτη χρήση των δεδομένων της ηλεκτρονικής τιμολόγησης ανοίγει τον δρόμο για τη χάραξη νέας πολιτικής στο πεδίο της άμεσης φορολογίας, με τις πρώτες παρεμβάσεις να έχουν ήδη ανακοινωθεί. Αυτές αφορούν ουσιαστικά «διορθώσεις» (στο κριτήριο του τζίρου, του κόστους μισθοδοσίας, την έδρα της επιχειρήσεις κλπ.) στην τεκμαρτή φορολόγηση 730.000 αυτοαπασχολούμενων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ