Χτύπημα στην Apple - Eχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Χτύπημα στην Apple - Eχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Η Ιρλανδία χορήγησε παράνομα οφέλη στην εταιρεία, γεγονός που της επέτρεψε να πληρώνει σημαντικά λιγότερους φόρους από ό,τι άλλες επιχειρήσεις στη χώρα, επί σειρά ετών.

 

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης αποφάσισε την Τρίτη εναντίον της Apple στη 10ετή δικαστική διαμάχη του τεχνολογικού κολοσσού για τις φορολογικές υποθέσεις της στην Ιρλανδία.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται λίγες ώρες αφότου η Apple παρουσίασε ένα σωρό νέες προσφορές προϊόντων, επιδιώκοντας να αναζωογονήσει τις σειρές iPhone, Apple Watch και AirPod.

Το CNBC επικοινώνησε με την Apple για σχολιασμό. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωναν πτώση 1% στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές στις 09:07 π.μ. ώρα Λονδίνου.

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις φορολογικές πληρωμές της Apple στην Ιρλανδία, την έδρα του τεχνολογικού κολοσσού στην ΕΕ.

Η Επιτροπή το 2016 διέταξε το Δουβλίνο να ανακτήσει έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ (14,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε καθυστερημένους φόρους από την Apple, λέγοντας τότε ότι η τεχνολογική εταιρεία είχε λάβει «παράνομα» φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.

Η Apple και η Ιρλανδία άσκησαν έφεση κατά της απόφασης της Επιτροπής το 2019 και το 2020 το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ τάχθηκε υπέρ του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα. Το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής του 2016 και δήλωσε ότι ο εκτελεστικός βραχίονας δεν απέδειξε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε στην Apple φορολογικό πλεονέκτημα.

Η απόφαση αποτελεί στήριξη στην επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η θητεία της οποίας στις Βρυξέλλες πρόκειται να λήξει μετά από δύο θητείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ