Εναλλακτικές λύσεις για τη διάσωση του ΟΑΕΕ εξετάζει η κυβέρνηση

Εναλλακτικές λύσεις για τη διάσωση του ΟΑΕΕ εξετάζει η κυβέρνηση
Εναλλακτικές λύσεις για τη διάσωση του ΟΑΕΕ, αντί της επιβολής εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων από το 2014 εξετάζει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είναι εκρηκτική, καθώς δεν εισπράττει εισφορές, ενώ οι δαπάνες τους διαρκώς αυξάνονται.

Στο 8μηνο 2013 ο ΟΑΕΕ έχει ήδη κάνει χρήση του 72,1% της κρατικής επιχορήγησης, ήτοι έχει απορρόφηση 1,01 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 1,4 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας εξετάζει την επιβολή εισφοράς επί των κερδών των επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να βρεθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Οι έμποροι από την πλευρά τους αντιπροτείνουν «ισοδύναμα μέτρα», όπως η δέσμευση των ασφαλισμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές, η κατάργηση των εξαιρέσεων και η διεύρυνση της βάσης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ στις περιοχές της χώρας, που καταβάλλουν εισφορές στον ΟΓΑ.

Η ΕΣΕΕ επιμένει στη λύση για «πάγωμα» και κεφαλαιοποίηση των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 20.000 ευρώ, με ανελλιπή καταβολή μειωμένων εισφορών και με τελική επιλογή εξαγοράς ή μειωμένης σύνταξης, η οποία δεν θα δημιουργεί έλλειμμα και λογιστικές απώλειες, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει και θα σταθεροποιήσει την ετήσια ροή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ.