Δημιουργήθηκαν 10.969 θέσεις εργασίας μέσα στον Αύγουστο

Δημιουργήθηκαν 10.969 θέσεις εργασίας μέσα στον Αύγουστο
Αύξηση παρουσίασε η μισθωτή απασχόληση τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» τα οποία παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας.

Με βάση αυτά, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 10.969 νέες θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ροές μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 72.685, ενώ οι αποχωρήσεις σε 61.716. Από τις 61.716 συνολικά αποχωρήσεις, οι 29.151 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 32.565 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας το ισοζύγιο του Αυγούστου 2013 είναι αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του Αυγούστου 2012 το οποίο ήταν αρνητικό (-2.178 θέσεις εργασίας) κατά 13.147 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας και η επίδοση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις νέες αναγγελίες πρόσληψης που είναι περισσότερες του περσινού Αυγούστου κατά 15.907 προσλήψεις. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η θετική επίδοση του ισοζυγίου ροών
του μηνός Αυγούστου είναι η πρώτη θετική επίδοση αντίστοιχου μηνός από τον Αύγουστο του 2004.

Οσο για τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν: Καταγράφονται 5.387 «καθαρές» (προσλήψεις μείον αποχωρήσεις) θέσεις εργασίας στην εστίαση, 3.736 θέσεις στο χονδρικό εμπόριο (εκτός ΙΧ και μοτοσυκλετών) και 1.461 στο χώρος της εκπαίδευσης.

Το οκτάμηνο

Ο Αύγουστος που μόλις ολοκληρώθηκε είναι ο έκτος συνεχόμενος μήνας με θετικό ισοζύγιο στις ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα αυτή η θετική εξέλιξη να αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Αύγουστος 2013, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 637.258 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 15,4%, και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 534.678, εκ των οποίων οι 354.307 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 180.371 οικιοθελείς αποχωρήσεις. Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του 2013 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 102.580 νέες θέσεις εργασίας.

Βρούτσης: Ο καλύτερος Αύγουστος της δεκαετίας

Με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Αύγουστο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Αύγουστο - τα οποία μου παρέδωσαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας - επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης.

• Για έκτο συνεχή μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων στην ιδιωτική μισθωτή οικονομία εξακολουθεί να είναι θετικό

• Το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων στο οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2013 είναι πλεονασματικό, καθώς δημιουργήθηκαν 102.580 νέες θέσεις εργασίας και αποτελεί το οκτάμηνο με την υψηλότερη επίδοση από το 2008.

• Φέτος, είχαμε τον καλύτερο Αύγουστο της τελευταίας δεκαετίας, με θετικές ροές απασχόλησης ύστερα από πολλά χρόνια, καθώς δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο διαδραμάτισε προφανώς η αυξημένη τουριστική κίνηση. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε και τη συμβολή των εντατικών ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και των νέων ιδιαίτερα υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία, των υψηλότερων που έχουν ποτέ επιβληθεί και που οδήγησαν σε μεγαλύτερη συμμόρφωση των εργοδοτών».